Ministerul Economiei a emis un proiect de ordonanţă de urgenţă în cadrul căruia se prevede amânarea temporară, de la 1 iulie 2013, a acordării unui număr de certificate verzi.

Astfel, în perioada 1 iulie 2013 – 31 decembrie 2016, se amână temporar acordarea unui numar de certificate verzi, pentru fiecare 1 MWh produs şi livrat de producătorii de energie electrică din surse regenerabile, dupa cum urmează:

  • un certificat verde pentru centralele hidroelectrice noi, cu puteri instalate de cel mult 10 MW;
  • un certificat verde pentru centralele electrice eoliene;
  • două certificate verzi pentru centralele electrice solare.

Potrivit proiectului de act normativ, recuperarea certificatelor verzi se va face începand cu 1 ianuarie 2017 pentru centralele electrice hidrolelectrice noi cu puteri electrice instalate ≤ 10 MW şi solare. În ceea ce priveşte centralele electrice eoliene, recuperarea va avea loc de la 1 ianuarie 2018.

econ1
Sursa foto: Ministerul Economiei


* Ce alte modificări sunt propuse?

Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie include şi o serie de alte prevederi, dintre care:

1. Limitarea acreditării centralelor/grupurilor electrice pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi până la nivelul total anual al capacităţilor instalate în centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile.

2. Monitorizarea semestriala a investiţiilor de către ANRE, ceea ce ar permite aplicarea mecanismului ajustare a supracompensării de da 01.10.2013. Aplicarea mecanismului de ajustare a supracompensării se va face înainte de 01 ianuarie 2014, respectiv 01 ianuarie 2015, date prevăzute în prezent de legislaţie.

3. Exceptarea de la aplicarea prevederilor Legii 220/2008 a 50% din cantitatea de energie electrică furnizată marilor consumatori de energie electrică cu un consum anual mai mare de 150 GWh . Se anulează corespunzător obligativitatea de achiziţie a certificatelor verzi pentru furnizorii de energie electrică, corelat cu obligativitatea marilor consumatori de a prezenta programe de creştere a eficienţei energetice care să justifice exceptarea.

4. Introducerea posibilităţii încheierii contractelor bilaterale între micii producătorii de energie electrică din surse regenerabile de energie care deţin grupuri/centrale electrice cu puteri instalate de cel mult 5 MW pe centrală şi furnizorii de energie electrică.

5. Introducerea posibilităţii preluării energiei electrice produse din surse regenerabile de energie şi susţinută prin sistemul de promovare prin certificate verzi în piaţa reglementată de energie electrică, în baza reglementărilor emise de ANRE.

6. Eliminarea unor restricţii care conduc la supracompensare şi care nu au fost negociate cu Comisia Europeană (CE). 

Sursa: Ministerul Economiei

1 COMENTARIU

  1. Acest efect al reducerii de certificate verzi nu va reduce in mod direct clientul final consumator, opreste concurenta de piata a producatorilor de energie, nu conduce la o reglementare de liberalizare de piata a pretului, astfel incat prin concurenta se creeaza un beneficiu major clientului final, fie pf sau in indrustie, facand in mod direct favor prin reducerea certificatelor verzi mai marilor producatori prezenti care cresc pretul lunar. Sustin mentinerea la 6 / MW, prin reglementarea unui pret/unitar maxim, raportat la consum. DOAMNE AJUTE PE ROMANII PLATITORI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here