Ministerul de Interne a postat în dezbatere publică un proiect de ordin care modifică nu mai puțin de patru alte astfel de acte, referitoare la condițiile de obținere a permisului de conducere și a înmatriculării autovehiculelor.

Școlile de șoferi vor avea asigurată o aplicație a Direcției de Permise, prin intermediul căreia vor putea programa candidații la examenul de obținere a permisului de conducere.

În plus, s-a reformulat condiţia pentru persoanele care vor să se ateste ca examinatori pentru categoria B, în sensul că nu trebuie să exercite o funcţie sau să desfăşoare activităţi în cadrul unei şcoli de conducători auto.

Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obţinerea permisului de conducere, se modifică şi se completează, după cum urmează:

După alineatul (1) al articolului 6, se introduce un nou alineat, alin.(11), cu următorul cuprins:

 „(11) Înregistrarea în aplicaţia informatică de examinare şi susţinerea probelor de examen sunt condiţionate de prezentarea documentului/documentelor care atestă identitatea şi domiciliul sau reşedinţa în România, în original, şi a dosarului de examinare. Documentele prezentate în original se restituie după verificarea datelor.”

Alineatul (2) al articolului 8 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(2) Candidaţii susţin proba teoretică în aceeaşi zi în care dosarul de examinare este înregistrat în aplicaţia informatică. În caz contrar, bonul de ordine prevăzut la art. 4 alin. (2) îşi pierde valabilitatea”.

După alineatul (5) al articolului 8, se introduce un nou alineat, alin.(51), cu următorul cuprins:

„(51) Programarea prevăzută la alin. (5) se poate efectua şi de către şcolile de conducători auto, prin utilizarea unei aplicaţii informatice puse la dispoziţie gratuit de către D.R.P.C.I.V., pe bază de protocol.”

Tot din domeniul infomatizării, candidații își vor putea achita taxele pentru dosarul de obținere a permisului prin virament bancar, iar copiile actelor le pot trimite prin poșta electronică. Din vechiul Ordin au fost eliminate prevedrile referitoare la taxele de înmatriculare, autorizare provizorie şi pentru probe, precum şi a timbrului de mediu, conformitate normelor adoptate prin Legea nr. 1/2017.

Noul act prevede, de asemenea, modificări în procedura de examinare a candidaților și articole eliminate în ceea ce privește obținerea permisului pentru anumite “subcategorii”, care nu vor mai exista în noul Ordin.

Alineatul (5) al articolului 4 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(5) În cazul apariţiei unei defecţiuni tehnice, desfăşurarea probei practice se întrerupe, examinatorul consemnând, la rubrica “Menţiuni” din anexa la testul de examen, ora şi punctajul de penalizare acumulat de candidat pe timpul conducerii autovehiculului. Proba practică se reia odată cu înlocuirea autovehiculului, iar examenul continuă până la îndeplinirea cerinţelor probei pentru categoria respectivă. În situaţia în care proba nu mai poate fi reluată în aceeaşi zi, conform programului normal de lucru, candidatul se reprogramează în cel mai scurt timp posibil.”

La articolul 10, partea introductivă a alineatului (5) se modifică şi vă avea următorul cuprins:

Testele trebuie să cuprindă şi noţiuni specifice categoriilor pentru care se susţine examinarea, după cum urmează:

  • stăpânirea vehiculului;
  • utilizarea corectă a farurilor;
  • folosirea corectă a ambreiajului, a schimbătorului de viteze, a acceleraţiei, a frânei şi menţinerea direcţiei ;
  • confortul călătorilor, care implică conducerea calmă, fără accelerări brutale sau frânări bruşte;
  • conducerea judicioasă şi cu grijă pentru mediul înconjurător, ţinând cont de turaţia motorului, de treptele de viteză, de frână şi de acceleraţie.

Același act prevede și modificările aduse în procedura de înmatriculare a mașinilor, așa cum Legestart a scris aici.

Perioada de acordare pentru autorizațiile pentru circulație provizorie, până când va fi finalizată procedura înmatriculării, a fost mărită la 90 de zile, renunţându-se astfel la acordarea succesivă de autorizaţii provizorii, care nu puteau depăşi 30 de zile. De asemenea, s-a introdus obligativitatea prezentării dovezii asigurării obligatorii de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de circulaţie, în termenul de valabilitate a acesteia.

comentarii

1 COMENTARIU

  1. O porcarie! Copii astia sunt la mana examinatorilor.Daca o iei dupa ordin pe toti pot sa ii pice desi ..nici examinatorii si nici parlamentarii nu ar lua permisul daca e sa dee examen din nou.O prostie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here