Ministerul de Finanțe a publicat un proiect de hotărâre prin care se propune plafonarea preţului gazelor naturale din producţia internă la 55 lei/Mwh până la finalul lunii iunie 2021, măsură care ar putea duce la o ieftinire a prețurilor. De cealaltă parte, ANRE a aprobat o o majorare a tarifului de 5,8%, de la 1 august, pentru consumatorii casnici.

UPDATE: Ministerul Finanțelor a retras de pe site-ul propriu proiectul de hotărârea care plafonează prețul gazelor, Profit.ro precizând pe surse că nu este vorba despre o eroare tehnică, ci despre o decizie luată în urma reclamării acestei iniţiative de către jucătorii din industrie și Fondul Proprietatea.

În nota de fundamentare a proiectului Ministerului de Finanțe se arată că preţul mediu de vânzare al gazelor naturale de către producătorii interni pe piaţa centralizată, a crescut, în perioada aprilie 2017 – august 2018, de la 70,93 lei la 77,72 lei. Plafonarea prețului la gaze naturale ar avea „un impact pozitiv prin stoparea creşterii necontrolate a preţurilor gazelor naturale din producţia internă, generată de poziţia dominantă a celor doi mari producători care au cota de piaţă, fiecare de peste 46% şi împreună de 95%”.

Mai exact, proiectul reglementează următoarele:

“Art. 1.  Se stabileşte preţul maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă la producători până la data de 30.06.2021, în valoare de 55 lei/Mwh.

Art. 2. Producătorii, furnizorii şi operatorii pieţelor de gaze naturale duc la îndeplinire prevederile prezentei hotărâri iarAutoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei si Consiliul Concurenței monitorizează respectarea acesteia.”

În schimbă, comitetul de reglementare al ANRE a luat în discuție solicitările furnizorilor de gaze naturale cu privire la ajustarea prețurilor în ședința din 19 iulie, conform informării publicate pe pagina autorității. Aceste cereri ale furnizorilor au venit ca urmare a faptului că producătorii au libertatea să vândă gazele naturale la un preț care nu mai este reglementat: “În prezent, gazele naturale de proveniență internă se vând pe piața concurențială, inclusiv pentru clienții casnici, preţul de achiziție al acestora fiind stabilit în mod liber, pe baza cererii și a ofertei”, se mai arată în comunicatul ANRE.

Astfel, prețul gazelor naturale din producția internă a evoluat după cum urmează – în perioada ianuarie 2013 – aprilie 2017, prin calendarele de liberalizare stabilite prin memorandumuri şi hotărâri de Guvern, evoluţia preţului producţiei interne a cunoscut o creştere de la 45,71 lei/MWh la 60 lei/MWh, la consumatorii casnici. Cumulat, procentul de creştere a preţurilor la gazele naturale din producţia internă a fost, în perioada ianuarie 2013 – martie 2019, de 75,56%.

ANRE mai menționează că nu a avut și nu are competențe în stabilirea nivelului acestor prețuri.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here