17 Ianuarie, 2020

Ministerul de Finanțe trece la amenzi pentru lipsa caselor de marcat electronice. Legea prevenirii prevedea avertismente

Ministerul Finanțelor publice dezbate un proiect de modificare a Legii prevenirii nr. 270/2017 astfel încât să elimine avertismentele în cazurile în care operatorii economici nu s-au dotat cu aparate de marcat cu jurnal electronic, înlocuindu-se avertismentele cu amenzi contravenționale. 

Finanțele menționează că procesele de implementare a aparatelor de marcat cu jurnal electronic au înregistrat un declin accentuat în perioada ianuarie – mai 2019, comparativ cu perioada septembrie – decembrie 2018, astfel că se impun modificări în lege: “Perpetuarea acestei situații în care o mare parte dintre operatorii economici au achiziționat și instalat aparate de marcat cu jurnal electronic, iar o altă parte a rămas în expectativă, discriminează operatorii economici corecți și generează nemulțumiri în rândul acestora”, se arată în nota de fundamentare a proiectului. 

Subliniem faptul că toate firmele care comercializează produse sau prestează servicii direct către populație au obligația de a fiscaliza toate încasările prin intermediul casei de marcat electronice fiscale și de a se dota cu noile aparate de marcat prevăzute de cadrul normativ“, spune MFP. 

Potrivit datelor oficiale de la minister, ANAF a emis numere unice de înregistrare pentru 459.707 aparate de marcat, iar la nivel național au fost instalate 392.619 aparate de marcat dotate cu jurnal electronic. Numărul total al caselor de marcat în România ar trebui să fie de aproximativ 800.000, așadar mai puțin de jumătate a fost atins. În plus, deoarece Legea prevenirii stabilește avertismente și plan de remediere, în ultimele luni, numărul aparatelor de marcat înregistrate în sistemul informatic al ANAF de către producători/distribuitori/importatori, a scăzut în medie cu 70%. 

La prima abatere, inspectorii antifraudă vor sancționa operatorul economic care nu a implementat casa de marcat electronică, cu amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei, suspendarea activității operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, precum și confiscarea sumelor nejustificate, respectiv sancțiunile prevăzute la art. 11 alin. (1) lit. f) din OUG nr. 28/1999

La anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 33/2018 privind stabilirea contravenţiilor care intră sub incidenţa Legii prevenirii nr. 270/2017, precum şi a modelului planului de remediere, punctul 42 se modifică și va avea următorul cuprins: 

42. Art. 10 lit. f) – h), j) și u) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 75 din 21 ianuarie 2005, cu modificările şi completările ulterioare;”. 

După perioada de 30 de zile de dezbatere publică, proiectul va fi supus adoptării în ședinţa de guvern și va intra în vigoare imediat după apariția în Monitorul Oficial.

Ai nevoie de Legea nr. 270/2017? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu