Ministerul Apărării a lansat în dezbatere publică Instrucțiunile privind căutarea și salvarea victimelor unui accident de aviație cu implicarea unei aeronave de stat
Pe 6 februarie 2025, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a lansat în dezbatere publică Proiectul de Ordin pentru aprobarea Instrucțiunilor privind căutarea și salvarea victimelor și supraviețuitorilor unui accident de aviație în care este implicată o aeronavă de stat. Noul proiect de act normativ modernizează și clarifică responsabilitățile structurilor implicate în misiunile de căutare și salvare, înlocuind vechile reglementări din 1984.
Comentariile și propunerile pe marginea acestui proiect pot fi transmise în termen de 10 zile pe adresa de e-mail transparenta.decizionala@mapn.ro.
Noile instrucțiuni modernizează cadrul operațional și stabilesc responsabilități clare pentru fiecare structură implicată în misiunile de căutare și salvare, după standarde similare celor internaționale.
Noutăți și clarificări în procedurile de salvare
Potrivit proiectului de ordin, Ministerul Apărării Naționale va coordona misiunile de căutare și salvare pentru aeronavele de stat aflate în dificultate în Regiunea de Informare a Zborurilor București (FIR-București).
Comandamentul Componentei Aeriene (CCA) va funcționa ca punct de contact central pentru recepționarea mesajelor de alertă legate de aeronavele de stat, având rolul de a:
- centraliza și analiza informațiile legate de situația aeronavei;
- actualiza continuu datele despre poziția aeronavei și condițiile meteo din zonă;
- transmite informațiile către Comandamentul Forțelor Întrunite (CFÎ), care va conduce efectiv personalul și mijloacele implicate efectiv în activitățile de căutare și salvare.
- INCERFA – Faza incertă: când există îndoieli privind siguranța aeronavei, iar comunicarea cu aceasta este întreruptă pentru mai mult de 30 de minute.
- ALERFA – Faza de alarmă: când nu se poate stabili în continuare contactul, iar aeronava poate avea probleme tehnice sau se află sub o posibilă intervenție ilicită.
- DETRESFA – Faza de pericol: când aeronava este în pericol iminent, indicii multiple arată că aceasta se află într-o situație critică sau a consumat tot combustibilul. * Pentru toate detaliile privind determinarea fazelor de urgență a se vedea Proiectul de ordin.
- Comandamentul Forțelor Întrunite (CFÎ) va mobiliza și conduce forțele și mijloacele din MApN necesare pentru operațiunile de căutare și salvare. Acesta va organiza, de asemenea, exerciții pentru testarea viabilității planurilor de răspuns în caz de accident. Comandantul forțelor de căutare și salvare va fi persoana cu gradul cel mai mare din cadrul structurilor MApN care asigură conducerea în teren a forțelor și mijloacelor MApN de căutare și salvare. El este numit de comandatul Forțelor Întrunite și se subordonează acestuia.
- Centrul Național Militar de Comandă (CNMC) va asigura coordonarea interinstituțională pentru a obține sprijin extern.
- Statul Major al Forțelor Aeriene (SMFA) va informa operatorul aeronavei implicate în accident despre situația actuală.
- Condițiile meteorologice periculoase (ex: furtuni, ceață, gheață pe pistă)
- Restricții de zbor temporare sau modificări de rute
- Activități militare sau alte evenimente care pot afecta traficul aerian
- Probleme sau lucrări pe aeroporturi (ex: piste închise, echipamente defecte)
- Alte condiții sau evenimente care pot influența siguranța zborurilor.