Conform unei Hotărâri de guvern recent aprobate, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) va fi reorganizat. Această hotărâre are ca scop modificarea și completarea unor acte normative din domeniul afacerilor externe, pentru a asigura sustenabilitatea financiară a României pe termen lung, conform prevederilor Legii nr. 296/2023 privind măsurile fiscal-bugetare.

Potrivit noilor reglementări, mai multe departamente din cadrul MAE vor fi reorganizate. Astfel, Departamentul Agentului Guvernamental, Departamentul pentru Controlul Exporturilor, Centrul Național de Vize și Departamentul Fonduri Externe Nerambursabile vor fi reduse de la nivel de direcție generală la nivel de direcție.

În plus, toate posturile vacante din cadrul instituțiilor aflate în subordinea sau coordonarea MAE vor fi desființate, cu excepția celor din cadrul Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid).

Instituțiile care nu îndeplinesc condițiile prevăzute de Legea nr. 296/2023, respectiv cele care nu au cel puțin 50 de posturi aprobate conform legii și ale căror activități se suprapun sau sunt similare cu alte activități desfășurate de alte instituții publice, vor fi supuse unor procese de comasare, desființare, reorganizare, fuziune sau transfer al activității și personalului către alte structuri organizatorice. Aceste structuri pot include entități aflate sub coordonarea, autoritatea sau subordonarea autorităților publice locale, centrale sau județene.

Scopul acestei reorganizări este de a optimiza funcționarea MAE și de a elimina suprapunerile de activități, asigurând astfel o utilizare mai eficientă a resurselor disponibile și contribuind la sustenabilitatea fiscală a țării pe termen lung.

Vezi aici Hotărârea nr. 612/2024

Vez aici alte articole despre Ministerul Afacerilor Externe MAE

lege6.ro
lege6.ro

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here