Redirecționarea a 2% din impozit va rămâne stipulată în lege sau va fi înlocuită cu o altă formulă, o donație în sistemul de deduceri personale din venitul global al contribuabilului, au anunțat oficialii de la ministerul de Finanțe.

Precizarea vine după ce au apărut, în spațiul pubic, mai multe informații potrivit cărora MFP vrea să renunțe la sistemul actual de redirecționare a 2% din impozit. Reprezentanții ministerului spun că lucrează împreună cu specialiști din alte domenii la o formulă nouă de redirecționare:

„O paletă largă de specialiști sunt cooptați în grupuri de lucru, care analizează conceptul de administrare a venitului global anual și care lucrează la un sistem de deduceri personale, care include sponsorizări ale ONG-urilor sau donații pentru cauze umanitare. Societatea civilă ar avea posibilitatea să obțină finanțări mai mari decât cele provenite din redirecționarea a 2% din impozit, așa cum se întâmplă acum”, au mai transmis reprezentanții Finanțelor.

Sunt luate în calcul mai multe variante, conform comunicatului oficial – păstrarea sistemului actual de redirecționare a 2% din impozit sau introducerea donației în sistemul de deduceri personale din venitul global al contribuabilului. Sumele donate ar putea fi deduse integral, în limita a 1.000 lei/membru al gospodăriei. După analiza tuturor datelor și variantelor, experții care lucrează la proiectul Codului Economic, care va include și modificările aduse Codului Fiscal, vor propune măsurile, care vor fi dezbătute public înainte de a fi înaintate Parlamentului.

PSD a anunțat, în programul de guvernare, că noul Cod Economic al României va fi dezbătut în primul trimestru al anului 2017, cu patronatele, cu Asociațiile Oamenilor de Afaceri și cei care desfășoară activități independente în toate ramurile economiei, cu sindicatele, dar și cu ONG-uri, societăți comerciale.

De asemenea, dezbaterea publică era anunțată pentru luna aprilie 2017, așa încât noul Cod Economic să intre în vigoare cel târziu la 1 iulie 2017, iar măsurile s-ar fi aplicat, conform aceluiași document, de la 1 ianuarie 2018.

Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here