Calcularea mediei de admitere în învăţământul liceal se va modifica semnificativ începând cu anul şcolar 2013-2014, anunţă Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).
Astfel, în media finală pentru admiterea la liceu, proporţia mediei celor patru ani de gimnaziu va conta în proporţie de 25%, în timp ce media obţinută la Evaluarea Naţională de la sfârşitul clasei a 8-a va conta în proporţie de 75%.
Până acum, cele două medii contau în proporţie egală (50%50%) în stabilirea mediei finale pentru admiterea la liceu.
Decizia vine în urma analizei datelor înregistrate la finalul clasei a 8-a. Acestea au relevat diferenţe notabile între mediile (mai mari) obţinute de elevi în şcoală, pe parcursul gimnaziului, şi mediile (mai mici) obţinute de aceştia la Evaluarea Naţională. Cele mai multe situaţii (59,52% dintre unităţile de învăţământ) relevă diferenţe de 2-2,5 puncte între felul în care au fost evaluaţi elevii pe parcursul gimnaziului şi media de la evaluarea naţională a acestora, se arată în comunicatul de presă al ministerului.
Potrivit sursei citate, unităţile de învăţământ în care diferenţele de notare sunt mari sau unde numărul de elevi cu medii de promovare a fost mic vor urma să fie monitorizate în mod constant.
Inspectoratele şcolare vor realiza analize punctuale, iar conducerile şcolilor vizate vor fi evaluate în funcţie de măsurile pe care le vor adopta pentru îmbunătăţirea procesului de predare-învăţare. Menţionăm că toate măsurile adoptate de ministrul Educaţiei au fost discutate şi agreate cu partenerii sociali – sindicatele reprezentative, asociaţiile de părinţi, mai este precizat în comunicat.
Cum variază (pe judeţe) diferenţele de puncte între evaluări:
• diferenţe mai mari de 2,5 puncte: Vâlcea, Mureş, Timiş, Hunedoara, Caraş-Severin, Olt;
• diferenţe de 2-2,5 puncte: Iaşi, Sibiu, Braşov, Argeş, Giurgiu, Bacău, Constanţa, Dâmboviţa, Maramureş, Alba, Vaslui, Bistriţa-Năsăud, Mehedinţi, Sălaj, Tulcea, Bihor, Arad, Teleorman, Satu-Mare, Covasna, Dolj, Harghita, Călăraşi, Botoşani, Ialomiţa;
• diferenţe de 1,5-2 puncte: Gorj, Suceava, Vrancea, Ilfov, Prahova, Cluj, Buzău, Galaţi, Neamţ.
Doar în judeţul Brăila şi în municipiul Bucureşti există un raport normal între evaluarea la clasă şi cea de la Evaluarea Naţională.
Sursa: MEN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here