Pe lângă creşterea salariului minim brut pe ţară şi amânarea acordării unor certificate verzi, începând de azi (1 iulie 2013) se vor mai pune în aplicare şi alte măsuri importante pentru cetăţeni.
Ne referim la creşterea amenzilor rutiere şi a preţurilor la gaze şi la scăderea tarifelor la energia electrică şi la apelurile/SMS-urile în roaming.

AMENZI RUTIERE

Creşterea valorii punctelor-amendă date şoferilor este determinată de a doua majorare (din acest an) a salariului minim brut pe ţară.
OUG nr. 195/2002 prevede că un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie. Dacă până ieri asta însemna 75 de lei, de azi înainte va însemna 80 de lei.

GAZE NATURALE

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRDE) a hotărât ca preţul gazelor naturale să fie majorat cu 8% pentru consumatorii casnici şi cu 3% pentru cei noncasnici.
Ultima scumpire din acest an este programată pentru data de 1 octombrie 2013.

ENERGIE ELECTRICĂ

Tot ANRDE-ul a anunţat recent că tarifele la energia electrică vor fi scăzute.
Astfel, conform actelor normative adoptate de curând, preţul la energia electrică livrată către consumatorii casnici se va micşora în medie cu 1,3%.

ROAMING

De asemenea, operatorii care oferă servicii de roaming în reţelele publice de comunicaţii mobile sunt nevoiţi să aplice noile tarife scăzute pentru zona Uniunii Europene.
Prin urmare, clienţii care călătoresc prin statele membre ale UE şi care folosesc telefonul în roaming vor fi taxaţi astfel:
• efectuarea unui apel – maximum 0,24 euro/minut (fără TVA);
• primirea unui apel – maximum 0,07 euro/minut (fără TVA);
• trimiterea unui SMS – maximum 0,08 euro/minut (fără TVA);
• primirea unui SMS – gratuit;
• utilizarea serviciilor de date (inclusiv accesul la internet) – 0,45 euro/MB (fără TVA).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here