Un proiect de lege care acordă medicilor de familie şi cabinetelor de medicină de familie dreptul de a deschide puncte secundare de lucru a fos pus în dezbatere publică la Senat. Prin această măsură se urmăreşte scăderea numărului de localităţi din mediul rural care nu dispun de servicii de medicină de familie, punând la dispoziţia pacienţilor aceste facilităţi, cel puţin 10 ore pe săptămână.

Proiectul de modificare a art. 75 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii ar urma să includă în norma legislativă reglementările Deciziei nr. 8/2013 a Colegiului Medicilor din România, care acordă dreptul de a deschide mai multe puncte secundare de lucru în localităţile unde nu funcţionează un alt cabinet de medicină de familie, cu posibilitatea prestării serviciilor peste norma de bază a medicului, în limita a cel puţin 10 ore pe săptămână (cel mul 3,5 ore pe zi de lucru), fără obligativitatea de a angaja un alt medic de familie.

Astfel, art. 75 se modifică şi va avea următorul cuprins:

“(1) Un medic de familie poate fi titularul unui singur cabinet şi a mai mult puncte secundare de lucru.

(2) Cabinetele de medicină de familie pot deschide puncte secundare de lucru în localitatea unde nu funcţionează un alt cabinet medical în specialitatea medicină de familie, dacă solicitantul asigură un program fracţionat de minim ore pe săptămână în norma lui de bază sau peste norma lui de bază.”

Iniţiatorii măsurii subliniază, în expunerea de motive, că această modificare este necesară în baza următoarelor aspecte:

  • lipsa medicilor de familie mai ales în mediul rural şi în localităţile urbane mai slab dezvoltate economic, cu populaţie restrânsă şi în continuă scădere, în zone îndepărtate de aglomeraţiile urbane, respectiv dotarea necorespunzătoare a cabinetelor de medicină de familie din aceste zone;
  • reglementările legale existente, prin care unui medic de familie, chiar dacă i se permite să înfiinţeze puncte de lucru în localităţile unde nu există cabinet de medicină de familie sau numărul locuitorul depăşeşte 2.500 de persoane, nu i se permite prestarea de servicii medicale de medicină de familie la punctul de lucru în cadrul programului normal;
  • cererile din partea medicilor rezidenţi şi medicilor tineri de familie, cu un număr mai redus de pacienţi pe lista lor, dar cu motivaţia şi timpul necesar de a presta servicii de medicină de familie în limita legii şi peste norma de bază.

Ai nevoie de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here