21 Februarie, 2018

Medicii care lucrează suplimentar vor primi un spor de 100%

În cadrul şedinţei de Guvern din 27 noiembrie, a fost aprobată nota privind acordarea unui spor de 100% pentru munca suplimentară din sistemul sanitar.

Amendamentul este formulat la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 103/2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice referitor la munca prestată în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, în domeniul sănătăţii.

Astfel, Ministerul Sănătăţii propune introducerea unui nou alineat la articolul 9, care prevede că, în vederea asigurării continuităţii activităţii din sistemul sanitar, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează în cadrul schimbului normal de lucru, munca prestată se plăteşte cu un spor de 100% din salariul de bază al funcţiei îndeplinite.

Potrivit prevederilor Codului Muncii, munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului şi se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia sau prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia, care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

Notă: Actele normative menţionate în acest articol pot fi consultate gratuit în Lege5 Online. Atenţie: Actele normative sunt disponibile gratuit în forma publicată în Monitorul Oficial. Doar abonaţii Lege5 au acces la forma consolidată a acestora.

Foto: Sxc.hu

comentarii

Despre autor  ⁄ Denisa Pătraşcu

Licenţiată a Facultăţii de Drept, Universitatea din Bucureşti (2001), doctor în drept – specialitatea dreptul muncii (2007), membră a Reţelei Juriştilor din Organizaţia Internaţională a Muncii – ONU (2003), membru asociat al CRIFST – Academia Română (2013), membru colaborator al CRIFST – Academia Română (2010-2013), consultant şi senior expert (proiecte fonduri structurale) în domeniul social şi mediator autorizat.

Fara comentarii

Scrie un comentariu