În curând medicii ar putea fi obligaţi să-şi facă poliţă de asigurare pentru malpraxis, Ministerul Sănătăţii lucrând la un proiect de lege în acest sens. Potrivit reprezentantului MS, Petru Melinte, citat de Agenţia Agerpres, prin acest proiect de lege s-ar reglementa şi introducerea negocierii în cazul producerii unei erori medicale – doctorii vor fi nevoiţi să poarte o negociere cu pacientul şi asiguratorul, înainte de a apela la un mediator sau de a recurge la instanţă.

„Devine obligatorie asigurarea atât a medicilor, cât şi a întregului personal medical care este implicat în furnizarea serviciilor de sănătate. La ora aceasta, poliţele de asigurare sunt foarte ieftine ca medie, dar variază de la câţiva euro la câteva sute de euro. Evident că în momentul în care va fi introdusă obligativitatea despăgubirilor civile, asiguratorii vor creşte valoarea poliţelor. Noi sperăm ca prin concurenţă lucrurile să nu ducă chiar la ceva nesustenabil (…) poliţele să poată fi susţinute de medici din salariile actuale, nu din plicuri şi alte foloase suplimentare. Avem discuţii destul de serioase în ce măsură instituţiile care angajează medicii ar putea plăti o bună parte din poliţa de asigurare. N-am reuşit să identificăm încă o anume sumă”, a spus Petru Melinte.

La ora actuală doar medicii care lucrează la instituţii care încheie contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate au poliţe de asigurare pentru malpraxis.

Potrivit lui Petru Melinte, există aproximativ 200 de cazuri de malpraxis la nivel naţional.

De asemenea, medicii, pacienţii şi asiguratorii vor fi nevoiţi, conform noului proiect de lege, care va fi supus dezbaterii publice, să negocieze înainte de a se adresa unui mediator sau de a face apel la instanţă.

„Procedura pe care o propunem noi este anterioară medierii. Deci este o negociere care are loc împreună cu asiguratorul şi care nu este o procedură juridică. Este o procedură amiabilă şi care duce la stingerea conflictului”, a explicat Petru Melinte.

Sursa: Agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here