În urma unui studiu realizat de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, în cursul anului 2010, a rezultat că populaţia dintr-un număr de 3648 de localităţi (identificate ca fiind zone albe) nu beneficiază de acces la servicii de comunicaţii în bandă largă.

Ca urmare a acestei constatări, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale anunţă reluarea procedurii de consultare publică privind investiţiile preconizate în infrastructura de comunicaţii în bandă largă din zonele albe de pe teritoriul României.

Prin proiectul Ro-NET, lansat de MCSI, se va asigura finanţare 100% din fonduri europene nerambursabile pentru operatorii care doresc să dezvolte reţele de comunicaţii în bandă largă în zonele albe din RomâniaProgramul Operaţional Sectorial “Creşterea Competitivităţii Economice”, aprobat prin Decizia CE nr. 1437/2007, Axa Prioritară 3, “TIC pentru sectoarele privat şi public”.

Astfel, MCSI invită operatorii de comunicaţii care au intenţia de a investi din surse proprii, în următorii 3 ani, în zonele albe (în conformitate cu studiul realizat de ANCOM), să transmită intenţiile de acoperire însoţite de documente doveditoare (plan de afaceri, calendar detaliat al planului de dezvoltare, dovada existentă a finanţării sau orice alt tip de dovadă care ar demonstra caracterul credibil şi plauzibil al investiţiei planificate).

Potrivit MCSI, localităţile care beneficiază în prezent de acces la servicii în bandă largă sau care vor beneficia de investiţii private în următorii 3 ani nu vor mai beneficia de finanţare în cadrul proiectului Ro-NET, în conformitate cu prevederile europene.

Perioada de transmitere a opiniilor şi a informaţiilor solicitate este 6.12.2011 – 10.01.2012, urmând ca orice alte intenţii de a investi ale operatorilor, ulterioare acestei date, să fie transmise până la aprobarea schemei de ajutor de stat care va sta la baza proiectului Ro-NET.

Puteţi trimite observaţiile dumneavoastră la adresa ro-net@mcsi.ro.

Sursa: Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here