Pentru informarea clară şi exactă a proprietarilor de locuinţe în ceea ce priveşte tipul asigurării pe care aceştia îl încheie, precum şi riscurile acoperite prin poliţele de asigurare pentru locuinţe încheiate, s-au stabilit câteva prevederi pe care le enumerăm în cele ce urmează.

Astfel, potrivit Deciziei nr. 416/2012 privind stabilirea unor măsuri în sarcina societăţilor de asigurări autorizate să încheie asigurări facultative pentru locuinţe, se interzice utilizarea de către societăţile de asigurare, în cadrul desfăşurării activităţii de încheiere a asigurărilor facultative pentru locuinţe a denumirii “PAD” sau sintagme derivate din aceasta, termenul “obligatorie” sau termeni similari, precum şi a sintagmei „asigurarea obligatorie a locuinţelor” sau sintagme similare.

De asemenea, potrivit actului normativ, societăţile de asigurare au obligaţia de a informa în mod clar şi exact potenţialul asigurat, încă din fază precontractuală, inclusiv cu privire la prevederile din contractele de asigurare facultativă a locuinţelor care diferă de cele din contractele de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor stabilite prin Legea nr. 260/2008 şi normele emise în aplicarea acestora (ex.: franşize, excluderi, principiul proporţionalităţii, riscuri neacoperite).

Decizia nr. 416/2012 a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 486 din 16.07.2012.

Sursa: Comisia de Supraveghere a Asigurărilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here