Guvernul a adoptat o Ordonanță pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, care include reglementările necesare pentru îndeplinirea jaloanelor și țintelor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României. De asemenea, aceasta completează articolul V din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 127/2023, care modifică și completează diverse acte normative, prorogă anumite termene și introduce măsuri bugetare.

Scopul principal al reglementărilor introduse este asigurarea continuității proiectelor europene finanțate prin PNRR, oferind soluții legislative pentru situațiile generate de factori geopolitici externi imprevizibili. Astfel, se urmărește maximizarea absorbției fondurilor din PNRR.

Ordonanța prevede posibilitatea prelungirii duratei contractelor de achiziții și a acordurilor-cadru în funcție de durata rezultată din actele adiționale la contractele de finanțare. Aceasta ajustare este necesară atunci când durata inițială a contractelor nu mai reflectă realitatea implementării proiectelor, din cauza discontinuităților în aprovizionarea cu materiale și echipamente, cauzate de situații geostrategice pe rutele de aprovizionare. Astfel, se evită întârzierile în atingerea țintelor și jaloanelor stabilite în PNRR.

O altă măsură inclusă în această ordonanță vizează exceptarea proiectelor respective de la obligația ordonatorilor principali de credite de a solicita lunar retragerea creditelor bugetare deschise și neutilizate la finalul lunii precedente. În acest mod, soldul cumulat al deschiderilor de credite bugetare nu va depăși 2% și se evită blocarea deschiderilor de credite bugetare, facilitând astfel derularea eficientă a proiectelor,

Vezi aici OUG 127/2023

Vezi aici alte articole despre PNRR

lege6.ro
lege6.ro

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here