Parlamentul va dezbate public o inițiativă legislativă care propune măsuri mai ferme împotriva procurorilor și judecătorilor pentru care se constată că au comis o eroare judiciară. În prezent, excluderea din magistratură este o măsură luată destul de rar, dar propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor prevede ca pe lângă excludere, magistraților care au greșit să li suspende și pensia specială.

În expunerea de motive a proiectului, inițiatorii susțin că încălcările legii comise de magistrați înseamnă, de fapt, o lipsire de libertate a unui cetățean, ori Constituția României prevede că toți cetățenii sunt egali în fața legii:

Este inadmisibil să dispui de viața cuiva, dar să nu plătești pentru asta atunci când ai făcut un abuz. Este important să înțelegem că puterea judecătorească nu e subminată de cei care iau atitudine împotriva abuzurilor și care exprimă public această indignare, ci de cei care din interiorul justiției calcă în picioare libertatea cetățenilor.”

Legea prevede, în prezent, ca în momentul în care o decizie devine irevocabilă și stabilește că magistratul a produs un prejudiciu, statul se poate îndrepta împotriva lui pentru despăgubiri. Proiectul de lege obligă statul să se îndrepte împotriva magistratului, cu o astfel de acțiune. Și dacă până acum, greșeala se putea prescrie într-un an calendaristic, inițiatorii propun ca această perioadă să se mărească la 8 ani.

„Art. 99

(3) Nerespectarea deciziilor Curții Constituționale ori a prevederilor legale explicite (care nu ridică probleme de interpretare) ori exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență se sancționează cu excluderea din magistratură și pierderea tuturor drepturilor salariale după data săvârșirii abaterii. Magistrații care au fost excluși din magistratură în baza acestui alineat nu mai au dreptul la pensia specială acordată magistraților.”

Proiectul de lege este în dezbatere la Camera Deputaților, care este prima cameră decizională. Inițiatorii au cerut puncte de vedere de la Guvern, de la CSM și de la Consiliul Legislativ, care au ca termen de depunere a rapoartelor data de 9 septembrie 2016.

Ai nevoie de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here