În spaţiul public au existat numeroase întrebări privind continuarea sau încetarea unor măsuri aplicate pe perioada stării de urgenţă. Executivul a venit cu clarificări aduse prin Ordonanţa de urgenţă nr. 70/2020 privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educației naționale nr. 1/2011, precum și a altor acte normative.
Pentru a vă uşura lectura acestui act normativ – publicat în Monitorul oficial nr. 394 din 14 mai 2020 – vă propunem o detaliere a măsurilor de protecţie socială cu aplicare după starea de urgenţă, în condiţiile în care se fac numeroase trimiteri punctuale la reglementări anterioare.
Indemnizaţii
Se prelungește și pentru perioada cuprinsă între încetarea stării de urgență și 31 mai 2020, cu posibilitatea continuării după aceasta dată doar în domeniile în care se vor menține restricțiile, acordarea următoarelor indemnizaţii:
- indemnizațiile de care beneficiază salariații pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din inițiativa angajatorului, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, stabilite la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și care se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut;
Rapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României
- Indemnizația se acordă în urma declaraţiei pe proprie răspunde a angajatorului şi este supusă impozitării și plății contribuțiilor sociale obligatorii.
- Indemnizaţia lunară se acordă în baza declaraţiei pe proprie răspundere, şi reprezintă 75% din câștigul salarial mediu brut.
- Beneficiază de această indemnizaţie inclusiv avocaţii şi unele persoane cu activitate sportivă, în condiţiile prevăzute de O.U.G. nr. 30/2020.
- Pot fi depuse în format letric sau prin poșta electronică cererile, declarațiile și documentele doveditoare pentru solicitarea beneficiilor de asistență socială acordate din bugetul de stat prin bugetul MMPS: ajutorul social acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare; alocația pentru susținerea familiei; alocația de stat pentru copii; drepturile privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor; alocația lunară de plasament; drepturile legate de procedura adopției; ajutorul pentru încălzirea locuinței; indemnizația lunară de hrană acordată în baza Legii nr. 584/2002 privind măsurile de prevenire a răspândirii maladiei SIDA în România și de protecție a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA.
- Cererea este semnată și datată de reprezentantul legal şi este însoțită de o declarație pe propria răspundere și de lista persoanelor care urmează să beneficieze de această indemnizație, asumată de reprezentantul legal al angajatorului.
- Plata indemnizaţiei se face în baza cererii semnate și datate de reprezentantul legal, depusă prin poșta electronică, la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, precum si a municipiului București, în raza cărora își au sediul social.
- când titularul acestuia a săvârșit una dintre infracțiunile prevăzute la art. 334, art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1)și la art. 339 alin. (2), (3)și (4) din Codul penal;
- când conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, implicat într-un accident de circulație din care a rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane.
- certificatele de încadrare a copilului într-un grad de handicap eliberate de comisia pentru protecția copilului;
- certificatele de încadrare în grad și tip de handicap eliberate de comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap;
- atestatele de asistent maternal eliberate de comisia pentru protecția copilului;
- atestatele de persoană sau familie aptă să adopte eliberate de direcția generală de asistență socială și protecția copilului.
