Ministerul Finanțelor publice publică un proiect de ordonanță prin care abrogă 232 din cele 288 de articole din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României.
Reprezentanții instituției justifică modificările prin faptul că se creează, astfel, “o coerență legislativă pentru aplicarea directă a legislației unionale prin înlăturarea din legislația națională a paralelismelor, a prevederilor contrare și a celor căzute în desuetudine”.
De asemenea, în nota de fundamentare se arată că Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică „OECD” a sesizat Ministerul Finanţelor Publice în privinţa unor prevederi legislative cu impact anti-concurenţial ce afectează activitatea economică din sectoarele construcţii, transport de mărfuri şi procesare agro-alimentară, astfel că prin ordonanță se propune abrogarea articolelor care dublează legislaţia vamală unională sau reglementează regimuri vamale şi situaţii care nu mai există în noua legislaţie.
Art. 1, art. 4, art. 31 – 37, art. 39 – 56, art. 58 – 82, art. 84 – 93, art. 95 – 99, art. 101 – 268 şi art. 284 din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 350 din 19 aprilie 2006, cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă.
De exemplu, de la art. 31 la 37 sunt Dispoziţiile generale privind drepturile şi obligaţiile persoanelor cu privire la reglementările vamale, inclusiv deciziile privind reglementările vamale și agenții economici autorizați.
Alte articole abrogate (art. 45 – 49) se referă la tarifele vamale și clasificarea tarifară a mărfurilor sau valoarea în vamă a mărfurilor (art. 56, art. 58).
Singurul articol care rămâne în vigoare, de la art. 58 la art. 93 este art. 83:
(1) în funcţie de felul mărfurilor şi de regimul vamal care poate fi utilizat, Autoritatea Naţională a Vămilor poate stabili, prin decizie, ca numai unele birouri vamale să fie competente să procedeze la efectuarea controlului vamal şi aplicarea reglementărilor vamale.
(2) Decizia Autorităţii Naţionale a Vămilor se publică în Monitorul Oficial al României.
După perioada de dezbatere publică, timp în care se primesc observații și propuneri pe adresa electronică a ministerului, proiectul va fi adoptat în Guvern, prin Ordonanță.
Ai nevoie de Legea nr. 86/2006? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!