Mandatul preşedintelui României va fi redus de la cinci la patru ani, după ce Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat un amendament în acest sens în şedinţa de astăzi, scrie Mediafax.
Alineatul (1) al articolului 83 din Constituţie se va modifica astfel: “Mandatul Preşedintelui României este de 4 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului”.
Prevederea actuală:

ar83
Sursa foto: Lege5 Online

De asemenea, alt amendament vizează definirea preşedintelui ca “şef al statului”. Astfel, articolul 80 a fost modificat astfel: “Preşedintele României este şeful statului, reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării”.

Totodată, s-a adoptat un amendament referitor la articolul 85 (numirea Guvernului), prin care se precizează că, în caz de remaniere, membrii Guvernului vor fi audiaţi în Parlament. Modificarea ar arăta aşa: “În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea prim-ministrului, după audierea cadidatului în comisiile de specialitate ale Parlamentului, pe unii membri ai Guvernului”.

Prevederea actuală:

ar85
Sursa foto: Lege5 Online

PRINTRE PRINCIPALELE AMENDAMENTE ADOPTATE DE COMISIE SE MAI NUMĂRĂ ŞI:

• PREROGATIVELE PREŞEDINTELUI, LIMITATE
Alt amendament vizează prerogativele preşedintelui ţării în ceea ce priveşte reuniunile UE: “Preşedintele reprezintă România la reuniunile UE având ca temă relaţiile externe ale Uniunii, politica de securitate comună, modificarea sau completarea tratatelor constitutive ale Uniunii Europene”.
• CANDIDAŢII PENTRU ŞEFIA SRI ŞI SIE, PROPUŞI DE PREŞEDINTE
Preşedintele ţării va fi cel care va propune candidaţii pentru şefia Serviciului Român de Informaţii şi a Serviciului Extern de Informaţii, dar va numi şi şeful Statului Major General, la propunerea ministrului apărării şi cu avizul prim-ministrului.
Amendamentul adoptat de Comisie sună aşa: “Preşedintele propune Parlamentului candidaţii pentru funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii şi director al Serviciului de Informaţii Externe”.
“Preşedintele numeşte şeful Statului Major General, la propunerea ministrului Apărării, cu avizul primului-ministru. În maxim 6 luni de la depunerea jurământului, preşedintele înaintează Parlamentului Strategia Naţională de Securitate. Preşedintele prezintă anual Parlamentului, reunit în şedinţă comună, un mesaj privind starea securităţii naţionale.”
• REFERENDUMUL, CONVOCAT ŞI DE 250.000 DE CETĂŢENI
Referendumul ar putea fi convocat şi de către 250.000 de cetăţeni cu drept de vot, dar acesta va trebui să fie aprobat de Parlament.
Amendamentul adus articolului 90 arată aşa: “Preşedintele României sau cel puţin 250.000 de cetăţeni cu drept de vot pot cere poporului să-şi exprime voinţa, prin referendum, cu privire la probleme de interes naţional, cu excepţia celor referitoare la revizuirea Constituţiei. Iniţierea referendumului se aprobă de Parlament, prin hotărâre, cu votul majorităţii membrilor săi”.

Prevederea actuală:

AR90
Sursa foto: Lege5 Online

De asemenea, referendumul va fi considerat valabil numai dacă vor participa la acesta cel puţin o treime dintre persoanele înscrise pe listele electorale.
Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here