Mii de beneficiari ai indemnizațiilor pentru creșterea copiilor din toată țara s-au trezit cu debite pentru venituri nedeclarate în perioada în care contractul de muncă a fost suspendat. Parlamentarii au inițiat o propunere legislativă care vrea să îndrepte aceste decizii, deoarece beneficiarii indemnizațiilor au acționat cu bună credință, iar veniturile nedeclarate apărute au fost, în mare parte, din vina angajatorilor.
Propunerea legislativă pentru completarea art.24 din Ordonanţă de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor este, conform inițiatorilor, “o măsură reparatorie pentru situațiile ivite în practică, în ceea ce privește pe de o parte realizarea de către părinți de venituri în completarea bugetului familiei, iar pe de altă parte calcularea eronată a cuantumului indemnizației de către funcționarii agențiilor pentru plăți și inspecție socială.”
Completarea OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor se face cu două noi articole, primul referindu-se la definirea veniturilor nedeclarate, iar al doilea la condițiile scutirii de plată.
“Art. I
Alin. (3^1) Nu se consider venituri nedeclarate în sensul alin. (3) veniturile pentru care persoana îndreptățită și-a îndeplinit obligațiile fiscal prevăzute de lege.
Art. II
Alin. (1) În vederea scutirii la plată și/sau restituirii sumelor recuperate, persoanele care au obținut venituri conform art. I și în sarcina cărora s-au stabilit debite, se vor adresa cu cerere scrisă agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială, respectiv a municipiului București.
Alin. (2) Scutirea la plată și, după caz, restituirea sumelor recuperate se fac în baza deciziei directorului executiv al agenției județene pentru plăți și inspecție socială, respectiv a municipiului București, care se emite în termen de 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării cererii. Decizia se comunică debitorului în termen de 15 zile de la emiterea acesteia.”
Proiectul legislativ a fost trimis pentru avize la Guvern, la Consiliul Economic și Social și la Consiliul Legislativ, și va fi dezbătut public mai întâi la Senat, apoi la Camera Deputaților.
Ai nevoie de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI.