Ministerul Mediului modifică Legea nr. 54/2012 privind desfășurarea activităților de picnic printr-un proiect care prevede obligații în plus pentru autoritățile locale și centrale care organizează evenimente, concerte și activități publice, dar majorează și amenzile pentru nerespectarea normelor privind gestionarea deșeurilor.

Astfel, pentru organizatorii evenimentelor și reuniunilor publice, indiferent că sunt autorități sau societăți private, va fi obligatoriu să se asigure că unitățile care comercializează sau oferă gratuit produse alimentare și băuturi la locul de desfășurare al evenimentului și reuniunii publice, utilizează ambalaje reutilizabile sau biodegradabile.

La articolul 5, literele f), g) și k) se modifică și vor avea următorul cuprins:

f) să asigure dotarea zonelor special amenajate pentru activităţile de picnic şi a zonelor indicate pentru activităţile de picnic cu infrastructura necesară colectării separate a deşeurilor pe minim trei fracții – reciclabile, nereciclabile și biodegradabile inscripţionate corespunzător, precum şi cu toalete ecologice;

g) să asigure marcarea corespunzătoare a punctelor pentru colectarea separată a deşeurilor, precum şi afişarea, în mod obligatoriu, a regulilor privind colectarea separată, cu exemplificarea tipurilor de deşeuri;

k) să asigure serviciul de salubritate în vederea ridicării deşeurilor colectate separate”.

Articolul 3 al proiectului detaliază, prin introducerea unei noi litere, litera f), ce fel de evenimente se vor încadra în noile prevederi: evenimente și reuniuni publice – orice eveniment public de tip concert, festival, serbare, zilele orașului/comunei, demonstrație, manifestatie politică sau religioasă, care este organizat sau autorizat de către autoritatea publică locală.

Și participanții la evenimentele publice vor fi obligați să arunce deșeurile în locurile special amenajate, și nu pe jos, altfel riscă amenzi cuprinse între 500 și 3.000 de lei. Pentru organizatorii care nu respectă noile prevederi, firme private sau autorități publice, sancțiunile sunt cuprinse între 10.000 lei la 50.000 lei.

Ai nevoie de Legea nr. 54/2012? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here