Ordonanța de urgență nr. 26 din 07 Aprilie 2021 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor a fost publicată în Monitorul oficial nr. 0363 din 08 aprilie 2021

Actul normativ are ca principală temă majorarea stimulentului de reinserție pe care îl va primi părintele ce se află în concediu pentru creșterea copilului cu vârsta de până la 2 ani sau până la 3 ani în cazul copilului cu dizabilități, dacă revine în activitate înainte de încheierea concediului pentru creșterea copilului.

Din punctul de vedere al intrării în vigoare, legiuitorul a prevăzut obligația Guvernului de a adopta norme de aplicare într-un termen de 60 de zile de la publicarea în Monitorul oficial, adică până pe data de 07 iunie 2021.

OUG nr. 26/2021 intră în vigoare când va fi adoptată această hotărâre de Guvern, iar până la respectiva dată, aceasta nu produce efecte.

Dacă părintele aflat în concediul pentru creșterea copilului decide reîntoarcerea la serviciu înainte ca vârsta copilului să fie de 6 luni, stimulentul de reinserție este în sumă de 1.500 lei.

Acest stimulent se acordă până ce copilul va împlini vârsta de 2 ani sau respectiv de 3 ani, în cazul copilului cu dizabilități.

Facem precizarea ca stimulentul în cazul părinților ce au copii cu dizabilități se acordă în suma amintită dacă reîntoarcerea în activitatea salarială se realizează până ce copilul are vârsta de 1 an.

Pentru celelalte situații de reîntoarcere a părintelui în activitate, cuantumului stimulentului de reinserție este în sumă de 650 lei.

Ordonanța mai precizează și alte situații punctuale, cum ar fi:

  • Indemnizația pentru șomajul tehnic este luată în considerare la stabilirea drepturilor pentru concediul pentru creșterea copilului;
  • Stabilește în ce condiții și cu ce dată se suspendă plata stimulentului de inserție;
  • Se modifică ușor procedura de aprobare a concediului pentru creșterea copilului în relația salariat – angajator.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here