Pe site-ul Senatului, în rubrica dedicată proiectelor de legi, există o propunere legislativă privind ridicarea şi depozitarea vehiculelor staţionate neregulamentar, iniţiată de mai mulţi senatori şi deputaţi.

Ce reglementează Legea propusă spre dezbatere publică?

Conform proiectului de act normativ, prezenta Lege reglementează modul în care vehiculele staţionate neregulamentar, potrivit Codului rutier, pot fi ridicate şi depozitate de către administraţiile publice locale sau de către administratorul drumului public.

Potrivit expunerii de motive, raţiunea proiectului legii propuse este ca „ridicarea autovehiculelor să reprezinte o măsură excepţională, luată în cazul autovehiculelor parcate într-o asemenea manieră încât să constituie un obstacol pentru circulaţie”.

De asemenea, în cuprinsul proiectului, se specifică faptul că vehiculele vor fi ridicate zilnic, între orele 8:00 şi 20:00, iar proprietarii le vor putea recupera în acelaşi interval orar. Referitor la perioada maximă de depozitare, aceasta este de şase luni, după care proprietarul va fi somat în scris despre valorificarea vehiculului.

În acelaşi timp, în cazul în care vehiculul va fi parcat într-un spaţiu public amenajat mai mult de şapte zile calendaristice, fără să fie mişcat, spaţiul se consideră ocupat în mod abuziv, vehiculul urmând să fie ridicat, transportat şi depozitat.

Cum vă puteţi recupera vehiculul?

Potrivit proiectului de lege, proprietarii îşi pot ridica vehiculul numai dacă întocmesc un act juridic care să includă măsurători, pentru a dovedi faptul că vehiculul era parcat neregulamentar.

De asemenea, proprietarii vor plăti 5 puncte amendă pentru recuperarea vehiculelor care au o greutate mai mică de 2.500 de kilograme, 7 puncte amendă pentru vehiculele care au masa de până la 4000 de kilograme, iar proprietarii care au maşini de mare tonaj vor plăti 10 puncte amendă. Ziua de depozitare se va plăti cu câte 3, 4, respectiv 5 puncte amendă.

O altă prevedere din cuprinsul proiectului de lege face referire la sumele încasate ca urmare a ridicării şi depozitării vehiculelor. Aceste sume vor constitui venituri la bugetele locale şi vor fi folosite pentru amenajarea locurilor de parcare existente.

Puteţi trimite sugestiile şi opiniile dvs. referitoare la această propunere legislativă până la data de 25.11.2011, în scris, la adresa: Senatul României, Calea 13 septembrie, nr.1-3, Sector 5, Bucureşti, respectând formularul de pe site-ul Senatului, sau pot fi depuse personal la Sediul Senatului României, Biroul de Relații Publice. Puteţi completa, de asemenea, formularele on-line care corespund fiecărei iniţiative legislative.

Sursa: Senatul României

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here