Limita în care pot fi angajați în țara noastră muncitori străini a fost ridicată, conform unei hotărâri a Guvernului, adoptată miercuri. Această măsură a fost luată ca urmare a lipsei forței de muncă de pe piața autohtonă, lipsă care i-a determinat pe mulți patroni să recruteze lucrători din alte state.
Conform hotărârii, s-a stabilit un contingent de 7.000 de lucratori străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România, în baza avizelor de angajare/detașare, adică un supliment de 1.500 de locuri a contingentului pe tipuri de lucrători nou-admişi, față de cel stabilit pentru anul 2017. Astfel, numărul de lucrători permanenți va crește de la 3.000 la 4.000, iar cel al lucrătorilor detașați de la 700 la 1.200.
Comunicatul Guvernului detaliază tipurile de angajare/detașare posibile, pe lângă lucrătorii cu contract permanent sau cei detașați:
- persoane transferate în cadrul aceleiași companii – 700;
- lucrători înalt calificați – 500;
- lucrători sezonieri – 400;
- lucrători stagiari – 100;
- lucrători transfrontalieri – 100.
“Decizia de suplimentare a contingentului de lucrători nou admiși a fost luată pentru a preveni situaţiile în care străinii lucrează în România fără forme legale, dar și ca urmare a solicitării făcute de Inspectoratul General pentru Imigrări. Totodată, măsura a ținut cont de datele ANOFM conform cărora, în perioada ianuarie – august a.c., 58.848 de locuri de muncă au fost declarate de către angajatori, în mod repetat, ca fiind vacante, iar în primele opt luni ale anului 2017, media numărului de locuri de muncă vacante declarate de către angajatori, în mod repetat, a fost de 7.306”, mai arată Guvernul în comunicatul postat pe pagina instituției.
Conform Ordonanței nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, Guvernul decide în fiecare an câți muncitori străini pot fi înregistrați în țară, contingentul pe tipuri de lucrători nou-admiși, în funcție de politica privind migrația forței de muncă și situația pieței muncii din România.
Plecarea muncitorilor români la muncă în alte țări, în ultimii ani, a dus la situația în care angajatorii nu găsesc suficienți români dispuși să se angajeze la ei și sunt nevoiți să apeleze la personal din țări din afara UE și chiar din Thailanda, Vietnam.