Ministerul Mediului a publicat ieri, 16 februarie 2015, Ghidul de finanţare pentru Programul RABLA, anunţând majorarea bugetului alocat cu aproximativ 33% faţă de anul trecut. Astfel, Programul din acest an are alocată suma de 200 de milioane de lei, la dispoziția românilor urmând a fi puse 25.000 de tichete electronice, dintre care 20.000 vor fi adresate persoanelor fizice, iar 5.000 persoanelor juridice.

Potrivit declaraţiilor ministrului MMAP, cuantumul primei de casare se păstrează la fel ca anul trecut, la 6.500 RON pentru fiecare beneficiar.

Eco-Bonusurile se majorează

O noutate constă în majorarea valorii eco-bonusurilor destinate achiziției de mașini mai puțin poluante, aceasta triplându-se. Mai exact, dacă anul trecut valoarea eco-bonusului a fost stabilită la 500 RON, anul acesta valoarea este de 1.500 RON.

Pentru accesarea unui eco-bonus (1500 de RON+prima de casare) românii trebuie să aleagă să-și înlocuiască mașinile vechi cu unele care să respecte una din următoarele condiții:

  • achiziționarea de autovehicule noi, al căror motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km;
  • autovehicule noi cu sistem de propulsie hibrid şi autovehicule noi, încadrate la norma de poluare Euro 6 în condiţiile în care înmatricularea, vânzarea şi introducerea în circulaţie a acestora au loc până la 31 august 2015.

Trebuie reţinut faptul că beneficiarul care doreşte o maşină ecologică poate obţine maximum două eco-bonusuri, în situaţia în care maşina aleasă respectă cumulat două dintre condiţiile stabilite prin ghid, la acest capitol. Accesarea a două eco-bonusuri va duce la o sumă de 9.500 de lei pe care AFM o va susţine în sistem nerambursabil în acest caz.

Alte precizări

Sistemul electronic de alocare a voucherelor din Programul RABLA rămâne valabil în acest an, iar persoanele fizice se pot adresa producătorilor sau dealerilor validaţi în program.

În plus, Ministrul Mediului a mai precizat că există posibilitatea ca proprietarul înscris în program să cedeze altei persoane dreptul său de beneficiu asupra primei de casare pentru efectuarea achiziţionării autovehiculului nou.

Cedarea se face numai în favoarea unei persoane fizice care şi-a exprimat în mod neechivoc intenţia de a achiziţiona în nume propriu un autovehicul nou de la producătorul validat emitent al notei de înscriere.

Ghidul de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional (RABLA 2015) se află în dezbatere publică timp de 10 zile şi poate fi accesat AICI.

Sursa: Ministerul Mediului

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here