Angajatorii care încadrează în muncă persoane din grupuri vulnerabile (absolvenţi, persoane cu handicap, şomeri) sau care încheie contracte de ucenicie sau de stagiu vor beneficia de subvenţii majorate de la stat, de la 900 lei la 2.250 lei, conform unui act normativ aprobat ieri de către Guvern.

Mai exact, prin modificările aduse Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă se stabilește că, pentru încadrarea în muncă a persoanelor din grupuri vulnerabile, cuantumul subvențiilor acordate din bugetul asigurărilor pentru șomaj se majorează de la 900 lei la 2.250 lei, acestea urmând a se acorda astfel:

  • lunar, timp de un an, pentru fiecare absolvent ai unei instituţii de învăţământ încadrat în muncă, pe durată nedeterminată, cu normă întreagă;
  • lunar, timp de 18 luni, pentru fiecare absolvent din rândul persoanelor cu handicap încadrat în muncă, pe durată nedeterminată, cu normă întreagă;
  • lunar, timp de un an, pentru fiecare şomer în vârstă de peste 45 de ani/şomer de lungă durată/tânăr NEET/şomer părinte unic susţinător al familiei monoparentale încadrat în muncă, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă (cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni);
  • lunar, timp de un an, pentru fiecare persoană cu handicap încadrată în muncă (atât în cazul angajatorilor care, în raport cu numărul de angajaţi, şi-au îndeplinit obligaţia legală de a încadra în muncă persoane cu handicap, cât şi în cazul celor care nu au această obligaţie legală, dacă angajează pe durată nedeterminată persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni);
  • lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, pentru şomerii care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială.

De aceeaşi subvenţie de 2.250 de lei vor beneficia şi angajatorii care încheie contracte de ucenicie sau de stagiu, la cerere, pe întreaga perioadă de derulare a acestora. De reţinut că suma acordată până acum era de 1.125 lei, în cazul ucenicilor, și 1.350 lei, în cazul absolvenților. 

De asemenea, angajatorii care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială şi care beneficiază de acompaniament social personalizat în baza unui contract de solidaritate beneficiază lunar, pentru fiecare persoană din această categorie, de o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de patru ori valoarea indicatorului social de referinţă (ISR) în vigoare la data încadrării în muncă, până la expirarea duratei contractului de solidaritate.

Totodată, cuantumul primei de activare acordată șomerilor înregistrați care nu beneficiază de indemnizație de șomaj este majorat de la 500 lei la 1.000 lei, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă de cel puțin 3 luni.

Ai nevoie de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
 comentarii

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here