Preşedintele ţării a promulgat două legi, prin care 3% din sumele colectate din jocurile de noroc vor merge la Ministerul Culturii şi 2% din aceleaşi taxe se vor duce la Fondul Cinematografic. Cele două proiecte legislative au fost adoptate de Camera Deputaţilor la începutul acestei luni.

“Un procent de 3% din sumele colectate de la operatorii economici care desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc va fi redirecţionat anual către Ministerul Culturii pentru finanţarea lucrărilor de restaurare, conservare şi consolidare la monumentele istorice. Un procent de 2% din sumele colectate la bugetul de stat de la operatorii economici care desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc va fi direcţionat anual către Fondul cinematografic pentru încurajarea şi susţinerea industriei cinematografice”, potrivit textelor de lege promulgate de Iohannis.

Legea prevedea, până acum, ca doar 1% din taxele provenite din jocurile de noroc să ajungă la Ministerul Culturii, atât pentru restaurarea monumentelor, cât şi pentru Fondul Cinematografic. În nota de fundamentare a celor două proiecte, Ministerul Culturii a susţinut că ”în legea bugetului pentru anul 2016, echivalentul procentului de 1% este de cca 14 milioane lei”, suma fiind insuficientă ”pentru finanţarea consolidării si restaurării clădirilor monumente istorice cu risc seismic crescut în care funcţionează instituţii publice de cultură de interes naţional şi local”. Alte ministere beneficiare a taxelor provenite din jocurile de noroc sunt, conform legii, Ministerul Educaţiei Naţionale cu 2% şi Ministerul Tineretului şi Sportului, tot cu 2%.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud. 

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here