Legea nr. 162/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români va intra în vigoare la 10 iunie 2023.
Nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în RNEP sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă, scrie în noua lege.
Există totuşi o excepţie, limita prevăzută nu se aplică în cazul titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresa membrilor familiei extinse. Prin familie extinsă se înţelege titularul dreptului locativ, soţul/soţia acestuia, rudele titularului dreptului locativ ori ale soţului/soţiei în linie dreaptă, precum şi cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv.
În cazul persoanelor defavorizate care nu pot face dovada adresei de domiciliu, aceasta se înscrie în baza adeverinţei eliberate de unitatea administrativ-teritorială, din care rezultă adresa la care se stabileşte domiciliul.
Legea mai prevede că persoana care găzduieşte o altă persoană care nu are înscrisă în actul de identitate adresa la care locuieşte efectiv după trecerea termenului de 15 zile are obligaţia de a se prezenta împreună cu aceasta la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul unde este situat imobilul, în vederea exprimării consimţământului de primire în spaţiu.
Şi aici există o excepţie, este vorba de persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea de domiciliu în interes de serviciu sau în scop turistic.
Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.