Sancțiunile pentru operatorii economici care nu s-au dotat încă cu aparate de marcat electronice fiscale vor intra sub incidenţa Legea prevenirii nr. 270/2017, pentru ca amenzile să poată fi aplicate abia după un avertisment și întocmirea unui plan de remediere.

Conform unui proiect de hotărâre pus în dezbatere publică pe pagina Ministerului de Finanțe, autoritățile vor să asigure “o abordare de tip preventiv, stimulativ şi nu de sancţionare imediată la prima abatere a operatorului economic”.

Datele cuprinse în proiectul Finanțelor arată că operatorii economici mari și mijlocii utilizează aproximativ 100.000 de aparate de marcat, iar până la această dată au fost instalate numai 28.986 de aparate de marcat pentru toate categoriile de contribuabili, inclusiv cei mici.

Astfel, termenul final – data de 1 septembrie 2018, (contribuabili mari și mijlocii), respectiv 1 noiembrie 2018 (contribuabili mici) – nu poate fi respectat, mai ales că procesul de implementare este “complex și impune eforturi semnificative pentru toți participanții, atât instituții centrale și locale subordonate ale statului, cât și producători/distribuitori și utilizatori ai aparatelor de marcat”.

Proiectul prevede introducerea contravențiilor referitoare la nerespectarea de către utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a termenelor prevăzute de lege, de a utiliza aparate de marcat cu jurnal electronic (art. 10 lit. cc din OUG nr. 28/1999), sub prevederile Legii prevenirii nr. 270/2017.

Nu se vor aplica nici sancțiunile contravenționale complementare prevăzute la art. 11 alin. (1) lit. f) pct. (i) și (ii) din OUG nr. 28/1999, inițiatorii proiectului considerând că amenzile nu ar fi echitabile, neexistând o vinovăţie directă şi exclusivă a contribuabilului.

Inspectorii de control de la ANAF și polițiștii care vor face verificări la firme se vor confrunta cu următoarele situații:

  • operatorul economic este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, situație în care organul de control nu aplică sancțiuni;
  • este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar acesta nu este fiscalizat și instalat, situație în care organul de control aplică avertismentul și stabilește un termen de instalare foarte scurt;
  • operatorul economic nu este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar există pe piață aparate corespunzătoare activității acestuia, situație în care organul de control aplică avertismentul și stabilește un termen scurt de dotare;
  • operatorul economic nu este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar există pe piață aparate și a făcut comandă la distribuitorul autorizat, situație în care organul de control aplică avertismentul și stabilește un termen de dotare și fiscalizare scurt;
  • operatorul economic nu este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic și nu există pe piață aparate de marcat cu jurnal electronic dedicate activității sale, situație în care organul de control aplică avertismentul și stabilește în planul de remediere un termen mai lung de dotare (exemplu: 90 de zile).

Ai nevoie de Legea prevenirii nr. 270/2017? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here