15 Decembrie, 2019

Mai are o persoană dreptul să lucreze dacă se pensionează anticipat?

Forumul LegeStart este o platformă online dedicată discuţiilor pe diverse domenii (juridic, HR&muncă, fiscalitate etc.) şi, totodată, un loc în care întrebările cititorilor pot primi răspunsuri utile de la specialişti din diverse domenii.

Astăzi, supunem atenţiei cititorilor noştri următoarea situaţie:

Întrebarea cititorului: Am dreptul să mai lucrez dacă mă pensionez anticipat?


Răspunsul specialistului:

Din păcate, răspunsul este nu. Contractul individual de muncă încetează de drept la data comunicării deciziei de pensionare anticipată sau anticipată parţială. Iar plata pensiei anticipate sau anticipate parţiale se suspendă începând cu luna următoare celei în care pensionarul se angajează cu contract individual de muncă.

Iată care sunt activităţile care duc la suspendarea pensiei anticipate sau anticipate parţiale:

Legea nr. 263/2010: art. 114 alin. (1): În sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre următoarele cauze:

(…)
b) pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parţiale, se regăseşte în una dintre situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu excepţia consilierilor locali sau judeţeni.

Art. 6 alin. (1): În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

I. a) persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă, inclusiv soldaţii şi gradaţii voluntari;
b) funcţionarii publici;
c) cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
d) persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din drepturi de autor şi drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi din contracte/convenţii încheiate potrivit Codului civil.

II. persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevăzute la pct. I;

(…)
IV. persoanele care realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puţin de patru ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi care se află în una dintre situaţiile următoare:
a) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai întreprinderii individuale şi întreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice;
d) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
e) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale.

Atenţie! Mesajele primite pe Forumul LegeStart sunt oferite în mod gratuit şi voluntar şi nu constituie consultanţă juridică sau de orice altă natură. Dacă decideţi să urmaţi sfaturile primite prin intermediul forumului, vă asumaţi întreaga responsabilitate. Regulamentul forumului este AICI.


Ai nevoie de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice? Poţi cumpăraa ctul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Redacţia

Materialele semnate de redacţia LegeStart reprezintă un efort comun de vă oferi informaţii de interes general din multiple domenii, strânse de echipă sau prezentate de partenerii noştri.

Comentarii

 • Răspunde
  Ruxandra
  mai 24 2014

  Buna ziua
  As dori o parere referitoare la urmatorul caz: persoana x anul acesta poate iesi in pensie anticipata dar pentru ca este si administrator si sofer al firmei ma gandesc care ar fi calea legala prin care societatea ar putea sa il mentina si sofer si sa se pensioneze anticipat. Astfel pentru mine o solutie ar fi intocmirea actelor de pfa pentru persoana x cu activitate sofer, incheierea unui contract intre soc si pfa pentru o valoare ce nu depasestende 4 ori salariul med brut si bineinteles mentinerea pensiei anticipate. Ce parere aveti?

 • Răspunde
  ianuarie 25 2016

  1) BUNA SEARA , PE DATA DE 02-07-2010 AM FACUT CERERE DE PENSIONARE ANTICIPATA MOTIV PENTRU CARE AM PRIMIT DECIZIE DE PENSIONARE CU PENALIZARE
  2 DUPA PRIMIREA DECIZIEI AM MAI LUCRAT 5 ANI , IN CONTINUARE IN ACEIASI SOCIETATE
  3) DUPA ACEI 5 ANI AM INDEPLINIT CONDITIILE DE PENSIONARE LA LIMITA DE VARSTA FARA PENALIZARE .
  4) LA CALCULAREA PENSIEI PE TOTAL ANI LUCRATI (40 ANI 10LUNI) IN DECIZIA DE PENSIONARE A FOST INTRODUS INDICE DE CORECTIE 1.07960 , PENSIA FIIND DE 1011 RON ,DUPA APROX 2 LUNI AM FOST INSTINTATA CA NU TREBUIA ACEL INDICE
  CEIA CE A CONDUS LA O ALTA DECIZIE . INTREBAREA ESTE ERA ILEGALA INTRDUCEREA ACELUI INDICE? PRECIZEZ CA AM COMUNICAT CASEI DE PENSIE CA
  RENUNT LA DECIZIA DE PENSIE ANTICIPATA ,MOTIV PENTRU CARE NU AM LUAT NICI O PENSIE PE ACEA DECIZIE. AM CORECTAT DATA INTOCMIRII CERERII 2-07-2010 IN LOC DE 11-07 -2010
  MULTUMESC !

  • Răspunde
   ianuarie 26 2016

   EXISTA UN RASPUNS LA COMENTARIU DE MAI SUS ?
   MULTUMESC !

 • Răspunde
  stefan
  martie 7 2016

  daca sunt pensionat anticipat pot sa fiu administrator intr-un srl?

  • Răspunde
   Valy
   iunie 23 2017

   Sant pensionat anticipat parțial.Pot activa ca agent de asigurări cu contract de colaborare?
   Va mulțumesc!

 • Răspunde
  Ion
  martie 15 2016

  Daca ies la pensie anticipat fara penalizare ar fi o cale prin care sa mai pot fi mentinut in continuare in acelasi loc de munca sau altul ?

 • Răspunde
  martie 31 2016

  Îndeplinesc vârstă de pensionare anticipata parțial.Pot activa – profesii liberale-expert th? Mai sunt 48 luni pana la p.la limita de varsta. Multumesc anticipat pt promptitudine!

 • Răspunde
  georgeta
  mai 4 2016

  Dava am pensiero de limita de varsta (de drept) pot sa lucrez cu contractor de munca in Italia?

  • Răspunde
   ILEANA
   februarie 22 2017

   Sigur ca puteti lucra cu contract de munca,insa pensia o luati cand se implineste varsta de pensionare

 • Răspunde
  octombrie 30 2016

  Aceasta lege a pensionari anticipate e facuta pentru domni . Cei ce lucreaza in productie nu au acest drept desi au muncit 43 de ani in comparatie cu uni careau muncit 20 sau 25 de ani in conditii mult mai bune si au dreptul si la pensie mult mai buna decat unul care amuncit ca sudor tractorist mecanic etc. si au dreptul si sa fie angajati !

 • Răspunde
  zagoreanu
  ianuarie 24 2017

  Intrebarea mea este am o pensie anticipata de 650 lei as putea sa lucrez in italia cu un contract mic in agricultura ma afecteaza cu ceva ?imi pierd pensia anticipata de la Romania ,?multumesc

  • Răspunde
   Luminita-Oana
   mai 10 2017

   Daca am depus dosarul pentru pensie anticipata partial, pot lucra in continuare in Italia cu contract de munca?

 • Răspunde
  huidiu
  iulie 1 2017

  daca mia venit decizia de pensie pentru limita de virsta si nu miam facut lichidarea de unde am lucrat mai pot lucra in continoare

 • Răspunde
  Denes
  iunie 15 2018

  Buna. Daca ies la pensie anticipata fara penalizare, pot sa lucrez in continuare?

 • Răspunde
  Cristian
  octombrie 3 2018

  Am iesit la pensie la limita de varsta in data de 27.08.2017 ,Am lucrat 44 ani din care ultimii 24 ani la ANAF . Am incercat inainte de 27.08.2017 sa aman iesirea la pensie pe motiv ca iubesc meseria, sunt sanatos, nu am avut sanctiuni si ca eram si sant student la drept .Raspunsul a fost ca nu imi mai pot continua activitatea. As vrea sa stiu daca acum conform noii legi a prnsionarii imi pot relua munca la ANAF .

 • Răspunde
  MARIA
  octombrie 22 2018

  Buna ziua,

  Intentionez sa ma pensionez anticipat, fara penalizare.
  Am o vechime in munca de 40 ani. In completarea pensiei ( in urma unui salariu minim pe economie), as vrea sa inchei un contract de colaborare ca agent asigurari.
  Legal, este permis?
  Multumesc!

Scrie un comentariu