Forumul LegeStart este o platformă online dedicată discuţiilor pe diverse domenii (juridic, HR&muncă, fiscalitate etc.) şi, totodată, un loc în care întrebările cititorilor pot primi răspunsuri utile de la specialişti din diverse domenii.
Astăzi, supunem atenţiei cititorilor noştri următoarea situaţie:

Întrebarea cititorului: Am dreptul să mai lucrez dacă mă pensionez anticipat?

Răspunsul specialistului:
Din păcate, răspunsul este nu. Contractul individual de muncă încetează de drept la data comunicării deciziei de pensionare anticipată sau anticipată parţială. Iar plata pensiei anticipate sau anticipate parţiale se suspendă începând cu luna următoare celei în care pensionarul se angajează cu contract individual de muncă.
Iată care sunt activităţile care duc la suspendarea pensiei anticipate sau anticipate parţiale:
Legea nr. 263/2010: art. 114 alin. (1): În sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre următoarele cauze:
(…)
b) pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parţiale, se regăseşte în una dintre situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu excepţia consilierilor locali sau judeţeni.
Art. 6 alin. (1): În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. a) persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă, inclusiv soldaţii şi gradaţii voluntari;
b) funcţionarii publici;
c) cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
d) persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din drepturi de autor şi drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi din contracte/convenţii încheiate potrivit Codului civil.
II. persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevăzute la pct. I;
(…)
IV. persoanele care realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puţin de patru ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi care se află în una dintre situaţiile următoare:
a) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai întreprinderii individuale şi întreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice;
d) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
e) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale.

Atenţie! Mesajele primite pe Forumul LegeStart sunt oferite în mod gratuit şi voluntar şi nu constituie consultanţă juridică sau de orice altă natură. Dacă decideţi să urmaţi sfaturile primite prin intermediul forumului, vă asumaţi întreaga responsabilitate. Regulamentul forumului este AICI.


Ai nevoie de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice? Poţi cumpăraa ctul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

26 COMENTARII

 1. Buna ziua
  As dori o parere referitoare la urmatorul caz: persoana x anul acesta poate iesi in pensie anticipata dar pentru ca este si administrator si sofer al firmei ma gandesc care ar fi calea legala prin care societatea ar putea sa il mentina si sofer si sa se pensioneze anticipat. Astfel pentru mine o solutie ar fi intocmirea actelor de pfa pentru persoana x cu activitate sofer, incheierea unui contract intre soc si pfa pentru o valoare ce nu depasestende 4 ori salariul med brut si bineinteles mentinerea pensiei anticipate. Ce parere aveti?

 2. 1) BUNA SEARA , PE DATA DE 02-07-2010 AM FACUT CERERE DE PENSIONARE ANTICIPATA MOTIV PENTRU CARE AM PRIMIT DECIZIE DE PENSIONARE CU PENALIZARE
  2 DUPA PRIMIREA DECIZIEI AM MAI LUCRAT 5 ANI , IN CONTINUARE IN ACEIASI SOCIETATE
  3) DUPA ACEI 5 ANI AM INDEPLINIT CONDITIILE DE PENSIONARE LA LIMITA DE VARSTA FARA PENALIZARE .
  4) LA CALCULAREA PENSIEI PE TOTAL ANI LUCRATI (40 ANI 10LUNI) IN DECIZIA DE PENSIONARE A FOST INTRODUS INDICE DE CORECTIE 1.07960 , PENSIA FIIND DE 1011 RON ,DUPA APROX 2 LUNI AM FOST INSTINTATA CA NU TREBUIA ACEL INDICE
  CEIA CE A CONDUS LA O ALTA DECIZIE . INTREBAREA ESTE ERA ILEGALA INTRDUCEREA ACELUI INDICE? PRECIZEZ CA AM COMUNICAT CASEI DE PENSIE CA
  RENUNT LA DECIZIA DE PENSIE ANTICIPATA ,MOTIV PENTRU CARE NU AM LUAT NICI O PENSIE PE ACEA DECIZIE. AM CORECTAT DATA INTOCMIRII CERERII 2-07-2010 IN LOC DE 11-07 -2010
  MULTUMESC !

 3. Îndeplinesc vârstă de pensionare anticipata parțial.Pot activa – profesii liberale-expert th? Mai sunt 48 luni pana la p.la limita de varsta. Multumesc anticipat pt promptitudine!

 4. Aceasta lege a pensionari anticipate e facuta pentru domni . Cei ce lucreaza in productie nu au acest drept desi au muncit 43 de ani in comparatie cu uni careau muncit 20 sau 25 de ani in conditii mult mai bune si au dreptul si la pensie mult mai buna decat unul care amuncit ca sudor tractorist mecanic etc. si au dreptul si sa fie angajati !

 5. Intrebarea mea este am o pensie anticipata de 650 lei as putea sa lucrez in italia cu un contract mic in agricultura ma afecteaza cu ceva ?imi pierd pensia anticipata de la Romania ,?multumesc

 6. Am iesit la pensie la limita de varsta in data de 27.08.2017 ,Am lucrat 44 ani din care ultimii 24 ani la ANAF . Am incercat inainte de 27.08.2017 sa aman iesirea la pensie pe motiv ca iubesc meseria, sunt sanatos, nu am avut sanctiuni si ca eram si sant student la drept .Raspunsul a fost ca nu imi mai pot continua activitatea. As vrea sa stiu daca acum conform noii legi a prnsionarii imi pot relua munca la ANAF .

 7. Buna ziua,

  Intentionez sa ma pensionez anticipat, fara penalizare.
  Am o vechime in munca de 40 ani. In completarea pensiei ( in urma unui salariu minim pe economie), as vrea sa inchei un contract de colaborare ca agent asigurari.
  Legal, este permis?
  Multumesc!

 8. AM VECHIME 42.6 LUNI.POT SA MA PENSIONEZ ANTICIPAT.SE POATE CUMPARA 6 LUNI CE LA CASA DE PENSII.SI DACA MAI LUCRA IN CONTINUARE CA ADMINISTRATOR LA UN SRL? VA MULTUMESC ANTICIPAT.

 9. Dacă decizia de pensionare anticipata mi-a venit pe opt februarie și termenul limita este 24octombrie mai pot lucra în privat dacă îmi fac lichidarea legal.?

 10. Am iesit la pensie anticipata partial cu art65 punctul 5 va rog sa mi spuneti daca mai pot fi angajat la o firma privata va multumesc mult sanatate si numai bine

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here