Procurorii, judecătorii și celelalte categorii de personal din sistemul judiciar ar putea folosi indemnizația de chirie ca plată la rata unui credit imobiliar, așa cum prevede legea, acum, pentru polițiști, militari, și angajați din penitenciare (modificare făcută tot în parlament, în cursul anului trecut, despre care legestart a scris AICI)

Proiectul legislativ aflat în dezbatere la Senat completează OUG nr. 27/2006 privind salarizarea şi alte drepturi ale judecătorilor, procurorilor şi altor categorii de personal din sistemul justiţiei și prevede ca suma compensatorie acordată în prezent cu titlu de chirie acestor categorii socio-profesionale, să poată fi utilizată, opţional, fie în vederea achitării chiriei, fie în vederea achitării ratei (fracţiunii din rată) pe care o plătesc pentru achiziţionarea unei locuinţe.

Inițiatorii susțin că în contextul pensionărilor masive din sistemul judiciar, sau al plecărilor către avocatură ori alte posturi din mediul privat, această măsură compensatorie ar putea atrage absolvenții de drept către posturile de la stat.

Art. 23 – După alineatul (7), se completează cu alineatele (8) – (12) care vor avea următorul cuprins:

(8) Judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii-asistenţi care îndeplinesc condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie potrivit alin. (1) şi care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe sau încheie un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuinţe beneficiază de compensaţia lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăşi durata de derulare a creditului sau contractului de vânzare-cumpărare cu plata în rate, respectiv pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă creditului sau contractului de vânzare-cumpărare cu plata în rate. În această situaţie, compensaţia lunară pentru chirie se acordă în cuantumul prevăzut la alin. (1), dar nu poate depăşi rata lunară plătită pentru creditul ipotecar/imobiliar sau pentru contractul de vânzare-cumpărare cu plata în rate.

(9) Dreptul prevăzut la alin. (8) se menţine în cazul transferului sau încadrării judecătorilor, procurorilor, personalului asimilat acestora şi magistraţilor-asistenţi într-o altă instituţie din sistemul de justiţie, indiferent pe ce rază teritorială se află aceasta.

(10) În situaţia prevăzută la alin. (8) compensaţia lunară pentru chirie se acordă pentru o singură locuinţă achiziţionată pe timpul carierei. Compensaţia lunară pentru chirie nu se poate acorda concomitent pentru situaţia prevăzută la alin. (1) şi pentru situaţia prevăzută la alin. (8), caz în care judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii – asistenţi optează pentru una dintre aceste situaţii.

(11) Dreptul prevăzut la alin. (8) nu are caracter salarial şi nu se impozitează.

(12) Condiţiile de acordare a dreptului prevăzut la alin. (8) se stabileşte prin ordin comun al ministrului justiţiei, al preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, al preşedintelui înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi al procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Proiectul legislativ va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, prima camera sesizată, apoi va fi supus votului final la Camera Deputaților.

Ai nevoie de OUG nr. 27/2006? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here