12 Decembrie, 2019

Compensația pentru chirie folosită ca rată la creditul imobiliar, aprobată de Parlament, pentru militari și polițiști.

Senatul a adoptat, definitiv, proiectul de lege care prevede ca militarii și polițiștii să poată folosi compensația pentru chirie ca rată la un credit imobiliar. Proiectul, despre care legestart a scris aici, a fost inițiat anul trecut și a fost votat și în Camera Deputaților, unde a suferit modificări în comisiile de specialitate. Printre acestea se numără și cea referitoare la angajații din penitenciare, care nu vor beneficia de această facilitate, la fel ca angajații MApN și MAI.

Proiectul care modifică Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului şi Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, stabileşte că polițiştii şi cadrele militare care îndeplinesc condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie şi care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe, beneficiază de compensaţia lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăşi durata de derulare a creditului respectiv, pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă creditului. Compensaţia lunară nu se poate acorda concomitent pentru ambele situaţii – chirie şi plata ratei pentru achiziţia unei locuinţe.

Valoarea compensației este de până la 50% din salariul de bază, respectiv din solda lunară, dacă angajații sunt numiți în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea de domiciliu, nu dețin locuință proprietate personală în acea localitate, inclusiv soția sau soțul, și nu li se poate asigura spațiu de locuit corespunzător.

De această compensaţiei beneficiază, în cazuri justificate, şi cei care sunt numiţi în primă funcție sau mutaţi în interesul serviciului în localitatea/garnizoana în care îşi au domiciliul (tot fără a deţine locuinţă proprietate personală), pe baza rezultatelor unei anchete sociale.

Proiectul mai stabilește că polițiștii și militarii trebuie să dețină contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuințe, pentru justificarea sumelor. De asemenea, beneficiarii care au în derulare un credit imobiliar și care îndeplineau condițiile pentru compensație de chirie, dar au renunțat sau nu au optat pentru acest drept, pot primi compensație pentru plata ratelor. Legea merge la promulgare.

Proiectul de lege va fi trimis spre promulgare președintelui statului și apoi va intra în vigoare, după publicarea în Monitorul Oficial.

Ai nevoie de Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului sau de Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare? Le poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI sau AICI!
comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Comentarii

 • Răspunde
  Sorin
  noiembrie 1 2018

  De unde v-ați dat seama că cei care au un credit in derulare și beneficiau de compensația pentru chirie pot primi compensație pentru plata ratelor? Mie nu mi-a ieșit varianta aceasta.

 • Răspunde
  Costi
  noiembrie 2 2018

  ,,De asemenea, beneficiarii care au în derulare un credit imobiliar și care îndeplineau condițiile pentru compensație de chirie, dar au renunțat sau nu au optat pentru acest drept, pot primi compensație pentru plata ratelor,, …. acest paragraf nu exista in lege…

 • Răspunde
  Diana
  noiembrie 2 2018

  Practic le platim noi, ceilalti cetateni din banii de la buget, militarilor si politistilor ratele . Si asa au salarii destul de mari in comparatie cu altii. Dar pe semne ca borfasii de la putere vor sa-si faca un stat politienesc solid . De unde dracu sa tot dea ceilalti pentru favorizati ? Romania va ramane cu militarii si politistii, cu borfasii care conduc tara si cu ceilalti asistati. Halal sa va fie !

  • Răspunde
   Anamaria
   decembrie 19 2018

   Oricum plătiți din “banii dumneavoastră” chiriile polițiștilor și militarilor.Nu vă afectează cu nimic această lege.Nu înțeleg totuși revolta dvs.Cand veti avea nevoie de un polițist/ambulanțe/elicopter pt transport răniți/ avion pt transport umanitar să vă gândiți că ei sunt plătiți din “banii dvs”.

  • Răspunde
   Stan
   iunie 24 2019

   Practic este praf, obtuza si precum oaia..megi dupa turma. Cu ce este diferita impozitarea salariala la tine, onest contribuabil la stat, fata de impozitarea salariala a unui ”bugetar”?

 • Răspunde
  Simionov
  noiembrie 3 2018

  Deci buna lege, privilegii peste privilegii, tara lui Papura Voda, si cei din penitenciare? Sa si ia o celula? Si restul prostilor sa plateasca taxe si impozite!

 • Răspunde
  Iuli
  noiembrie 7 2018

  Sunteți in eroare , CEI CARE AU DEJA IN CREDIT IN DERULARE SI AU RENUNȚAT LA ACESTE DREPTURI AI ȘI-AU SACRIFICAT COPII , NU BENEFICIAZĂ ,DOAR CEI CARE FAC CREDIT DUPĂ INTRAREA LEGI IN VIGOARE.DA, E O MARE NEDREPTATE SI O DISCRIMINARE , TOȚI AVEM ACELAȘI JURĂMÂNT SI TOȚI MÂNCAM ACEEAȘI PÂINE.Dupa ce intra legea in VIGUARE alții mănâncă alta pâine si cu doua guri, iar cei care nu au stat cu mâna întinsa la stat pana acum nu mai mănâncă deloc.

 • Răspunde
  gelu
  decembrie 5 2018

  Greșit ! Doar militarii si polițiști care au dreptul la compensația de chirie iși pot transforma suma in rata lunara la credit imobiliar . Cei care au contracte in derulare si au beneficiat in trecut de chirie au fost excluși de la acest drept .

  • Răspunde
   Costel
   decembrie 18 2018

   Cam e discriminare intre cei care primeau compensatie si si au cumparat o locuinta si cei care iau acum

 • Răspunde
  Catalin
  decembrie 6 2018

  Este discriminare! Nu toți militarii beneficiază. Cei care au apucat sa facă rata pt casa, aceștia nu primesc acești bani! Este o lege discriminatorie și vom face tot posibilul sa dam in judecată persoanele responsabile!

 • Răspunde
  gelu
  decembrie 23 2018

  Nu beneficiaza militarii si polițisti care au un credit in derulare si care ulterior au beneficiat de compensatie lunara de chirie . Aștept raspunsul celor care au postat acest articol ! Este adevarat ce am scris aici ?

 • Răspunde
  Nicoleta
  februarie 21 2019

  Titular de credit trebuie sa fie politiat/ nilitar, sau ii compenseaza si daca tituladul creditului e sotia??

Scrie un comentariu