Un proiect de lege depus la Senat prevede abrogarea articolului conform căruia deţinuţii îşi pot reduce perioada de detenţie cu 30 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică publicată, invenţie sau inovaţie brevetată.

Este vorba despre abrogarea literei f) de la art.96, alin (1), din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Potrivit expunerii de motive, senatorii iniţiatori susţin că membrii comisiilor de eliberare condiţionată, din penitenciare, nu pot avea competenţele necesare să judece valoarea unei invenţii sau să garanteze că o lucrare este ştiinţifică şi nu “este elaborată de cineva din afara penitenciarului şi însuşită de deţinut contra cost sau în schimbul altor foloase pe care le va furniza ulterior eliberării, autorului real”.

În propunerea legislativă se precizează că reducerea cu 30 de zile a perioadei de pedeapsă nu poate fi valabilă, excepţie făcând cazul persoanelor cu “o instrucţie de vârf şi cu o calificare profesională superioară”, care au capacitatea de a elabora lucrări ştiinţifice. Nu este stipulat, însă, cum se va face diferenţierea acestor deţinuţi.

Senatorii iniţiatori ai proiectului mai spun că reducerea pedepselor ar trebui să fie acordată doar pe baza activităţilor de muncă din închisoare, pe baza cursurilor de şcolarizare sau de calificare, sau pe criteriile de bună purtare existente acum în regulamentele Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Proiectul legislativ va intra în dezbatere în sesiunea care începe în februarie, iar Camera Deputaţilor este camera decizională.

Conform datelor ANP, în perioada 2013-2015, 188 de deţinuţi au scris şi publicat peste 400 de cărţi.

Ai nevoie de Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here