Proprietarii de terenuri pe care autorităţile trebuie să execute lucrări de construcţii, de apă şi canalizare, vor trebui să se supună unor noi reguli, conform a două proiecte legislative iniţiate la Senat. Dreptul de trecere pentru utilităţi, aşa cum este numit de parlamentari, va fi obligatoriu pentru deţinătorii proprietăţilor pe care statul are nevoie, la un moment dat, să execute astfel de lucrări.
În acest moment, legea dispune ca autorizaţia de construire în astfel de situaţiii să fie eliberată doar dacă există un contract prin care să fie dovedit dreptul de proprietate asupra terenului, ori practica arată că în multe situaţii, persoane fizice şi juridice nu au astfel de acte doveditoare, sunt în litigiu sau au încheiat nişte simple chitanţe. Drept urmare, există cazuri în care instituţiile publice trebuie să racordeze cu utilităţi o zonă sau să facă anumite lucrări de construcţii şi de exploatare şi se “împiedică” în această birocraţie a actelor.
Propunerea legislativă privind modificarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii şi propunerea legislativă privind modificarea şi completarea articolului 27 al Legii nr. 241/2006 privind serviciul de alimentare cu apă şi de canalizare se referă la modificarea şi completarea articolelor privitoare la dreptul de trecere pentru utilităţi, care va fi posibil şi în baza unor acorduri încheiate între proprietar şi instituţii:
“Acord pentru construcţii care afectează temporar terenul şi cu acordul expres al deţinătorului de drept pentru executarea lucrărilor de construcţii necesare extinderii, întreţinerii sistemelor de apă şi apă uzată, aducţiuni, având explicit acordul/declaraţie din partea deţinătorului de drept pentru executarea lucrărilor de construcţii pe aceste terenuri”, se arată în proiectul de modificare a legii privind autorizarea lucrărilor de construcţii.
Art. 27 Legea privind serviciul de alimentare cu apă şi canalizare
După alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin (2 indice 1) cu următorul cuprins:
“(2 indice 1) În exercitarea dreptului de trecer pentru utilităţi, în timpul lucrărilor de execuţie de utilităţi noi, retehnologizare, revizii, reparaţii, intervenţii la avarii, operatorii pot:
– să depoziteze pe terenurile necesare lucrărilor materiale, echipamente, utilaje şi instalaţii
– să amplaseze şi să utilizeze pe terenurile necesare executării lucrărilor utilaje şi construcţii auxiliare
– să desfiinţeze culturi, plantaţii sau alte amenajări existente, ori numai să le restrângă, în măsura strict necesară executării lucrărilor şi cu acordul prealabil al proprietarului.
La data finalizării lucrărilor, sau a sistării acestora, operatorul are obligaţia să degajeze terenul în cel mai scurt timp posibil.“
Parlamentarii modifică şi condiţiile în care proprietarii terenurilor pe care s-au executat astfel de lucrări se simt prejudiciaţi şi se pot adresa operatorilor pentru mediere sau în instanţele de judecată.
Cele două proiecte legislative au fost depuse la Senat, care este prima cameră sesizată, pentru dezbatere publică.
(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.