Guvernul a aprobat în cadrul şedinţei de astăzi, 28 ianuarie 2015, ordonanța pentru organizarea “Loteriei bonurilor fiscale”, prima extragere urmând să fie una specială, ce se va desfăşura a doua zi de Paște, pe data de 13 aprilie 2015, cu un fond de premiere de 1 milion de lei.

Prima extragere lunară pentru anul în curs este prevăzută pentru luna iulie 2015.

Avrem dreptul de a beneficia de bunuri fără să le plătim, dacă nu primim bonul fiscal

Guvernul a decis ca, în situațiile în care agenții economici nu eliberează bon fiscal, deşi sunt obligaţi, iar acesta este solicitat de clienți, cumpărătorii au dreptul să beneficieze de bunurile și serviciile comercializate, fără să le plătească. Prevederea se va aplica începând cu 1 martie 2015.

De asemenea, agenții economici vor avea obligativitatea să afișeze în locuri vizibile informații privind acest drept al clienților.

Mecanismul Loteriei

Potrivit proiectului de act normativ, “Loteria bonurilor fiscale” se organizează lunar și ocazional și va funcționa după următorul mecanism:

  • persoanele fizice solicită şi păstrează bonurile fiscale emise de comercianţi;
  • lunar sau de fiecare dată când se organizează Loteria, se vor extrage două numere:

– un număr din intervalul 1-999, reprezentând valoarea bonului fiscal fără subdiviziunile leului, inclusiv TVA; numărul reprezentând valoarea totală a bonului fiscal rezultă în urma extragerii succesive a trei serii de cifre cuprinse între 0 și 9.

– un număr reprezentând ziua emiterii bonului fiscal aferentă lunii sau intervalului calendaristic (după caz) pentru care se organizează Loteria bonurilor fiscale.

Pentru a fi considerate câștigătoare, bonurile fiscale trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

  • să corespundă celor două criterii menționate;
  • să fie emise de un aparat de marcat electronic fiscal care funcționează în conformitate cu prevederile legale;
  • toate informațiile obligatorii menționate pe bonuri să fie lizibile;
  • să fie emise unei persoane fizice (adică să nu aibă menționat niciun cod de înregistrare fiscală a cumpărătorului).

Revendicarea premiului

Pentru a revendica premiul, persoanele fizice care dețin bonuri fiscale ce îndeplinesc aceste condiții trebuie să meargă la orice unitate teritorială a ANAF să depună bonurile în maximum 30 de zile de la data extragerii. Valoarea premiului se stabileşte împărţind fondul de premiere destinat fiecărei extrageri la numărul de căştigători.

Organizarea extragerilor

Extragerile vor fi organizate de către Compania Națională Loteria Română S.A și vor fi publice. Rezultatele extragerilor lunare și ocazionale (extragerile ocazionale sunt organizate cu ocazia sărbătorilor  de Paşte şi de Crăciun) vor fi disponibile online, pe web site-ul Ministerului Finanțelor Publice și pe cel al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, pentru un interval de cel puțin 30 de zile.

Atenţie! Aceste prevederi nu sunt valabile până la publicarea ordonanței pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale în Monitorul Oficial.

Sursa: Guvernul României

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here