O nouă lege, publicată recent în Monitorul Oficial, va permite locuitorilor din mediul rural să deschidă puncte gastronomice locale, unde vor putea pregăti și servi preparate specifice zonei pentru turiști, folosind ingrediente locale sau provenite de la producătorii din zonă. Aceste locații vor fi impozitate conform legii.

 

Legea 412/2023, care va intra în vigoare începând cu 22 decembrie, reglementează stabilirea și funcționarea acestor puncte gastronomice locale. Conform acestei legi, un punct gastronomic local reprezintă un loc unde se promovează și se servește hrana tradițională specifică unei anumite regiuni rurale către consumatorii finali. Aceste puncte gastronomice pot servi un număr maximum de 15 persoane simultan.

Noua lege definește zona rurală ca fiind orice sat care este reședință de comună, un sat component al unei comune sau un sat care aparține unui municipiu sau oraș.

Mâncărurile oferite în cadrul acestor puncte gastronomice locale trebuie să fie preparate din ingrediente disponibile local, provenite, în principal, din producția locală sau de la producătorii din zonă, precum și din surse precum pescari, vânători, culegători de fructe de pădure, ciuperci etc.

Punctele gastronomice locale pot fi deschise în diverse locuri din mediul rural, inclusiv în locuințe private, ferme agricole, zone de pescuit, stâne, stupine, zone de vânătoare, mănăstiri sau alte clădiri rurale unde se desfășoară activități conexe agriculturii, pescuitului, vânătorii sau culegerii de produse forestiere nelemnoase.

Atât persoanele fizice, cât și cele juridice, pot înființa astfel de puncte gastronomice locale, cu condiția să se înregistreze la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din județul în care activează.

Înregistrarea la DSVSA va fi efectuată în conformitate cu atestatul de producător sau cu alte documente relevante, pentru persoanele fizice, și cu certificatul de înregistrare de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, pentru persoanele juridice.

Veniturile obținute din exploatarea unui punct gastronomic local de către persoanele fizice reprezintă venituri din activități independente, iar venitul net anual se calculează conform normelor de venit.

Vezi aici Legea 412/2023

Vezi aici alte articole despre producatori

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here