Legea nr. 301 din 2022 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 31/2019 privind acordarea unor facilităţi fiscale şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 11/2018 pentru adoptarea unor măsuri bugetare şi pentru modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice este aplicabilă de la 20.11.2022.

Livrarea de locuințe sociale se facturează cu cota de TVA de 5%. Una dintre condițiile de fond și formă este ca această locuință să poată fi „locuită ca atare” la momentul vânzării.

În unele situații de inspecție fiscală s-a reclasificat cota de TVA aplicabilă din cauza faptului că sintagma „locuibilă ca atare” a fost interpretată personal de echipele de inspecție în sensul că locuința trebuia să aibă anumite dotări neprevăzute în lege să poată fi locuită ca atare.

Legea nr. 301/2022 reglementează definiția oficială a sintagmei „locuită ca atare” și prezintă elementele pe care trebuie să le urmărim și pe care trebuie să le îndeplinească o locuință astfel încât să se aplice cota de TVA de 5%.

Se va aplica cota de TVA de 5% dacă locuința îndeplinește următoarele condiții cumulative:

  1. Cumpărătorii au acces liber la spațiul de locuit fără să tulbure posesia altor persoane;
  2. Locuința are acces la energie electrică și apă potabilă;
  3. Există sistem de evacuare a apelor uzate și a deșeurilor menajere;
  4. Există cel puțin un spațiu de odihnă;
  5. Există cel puțin un spațiu de pregătire a hranei și un grup sanitar indiferent de nivelul gradului de finisare la data livrării.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here