Deputații vor dezbate un proiect de lege care prevede ca statul să acorde tinerilor care au venituri reduse și nu se încadrează în programul guvernamental Prima Casă, terenuri intravilane în orașele cu mai puțin de 10.000 de locuitori sau în mediul rural. Tinerii vor avea, de asemenea, proiectul de construire gratuit, dar și accesul la racordarea și extinderea utilităților.

Propunerea legislativă privind sprijinirea construirii de locuinţe pentru tineri are 8 articole, în care sunt detaliate toate componentele pe care statul le va acorda tinerelor familii:

  • teren de cel mult 500 metri pătrați în intravilanul localităților;
  • subvenție de 35% pentru acoperirea unei părți din costul construcției (dar nu mai mare de 20.000 euro);
  • extinderea rețelelor de utilități și racordarea noilor locuințe;
  • proiecte de construire acordate gratuit: arhitectonice, de rezistență și de instalații, dintr-un set de 20 de proiecte tip, din care beneficiarii pot alege.

Terenul nu poate fi închiriat, vândut sau concesionat, iar construcția trebuie finalizată în cel mult 2 ani de la acordarea autorizației de construire.

Beneficiarii programului vor fi tinerii cu venituri reduse, inclusiv cei de 18 ani proveniți din casele de copii, tinerii cu dizabilități sau invaliditate/handicap, tinerii evacuați din case în urma unor calamități sau foști chiriași din locuințe restituite proprietarilor.

De asemenea, programul se adresează tinerilor care vor să se stabilească în orașele mici sau în mediul rural, care își construiesc prima dată o locuință din fonduri proprii, sau cei care vor să lucreze într-un domeniu necesar comunității respective:

  • persoanele tinere calificate din agricultură, învățământ, sănătate, administrație publică și culte, care își stabilesc domiciliul în mediul rural;
  • familiile tinere, în care cel puțin un membru este angajat al unei instituții bugetare din domeniul educației, medicine, asistenței sociale din localitate.

Proiectul de lege menționează și cine va suporta sumele pentru implementarea acestui program – Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, care are un program în care se poate încadra și acest proiect – Programul Național pentru Dezvoltarea Locală.

Proiectul legislativ este în dezbatere publică la Camera Deputaților, dar ca să fie aprobat, trebuie votat apoi și în plenul Senatului.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here