Autoritățile locale vor fi mult mai implicate în asigurarea locuințelor pentru tineri, dacă modificările legislative depuse la Senat vor fi adoptate. Propunerea legislativă de completare a Legii nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personală prevede ca unitățile administrativ-teritoriale să poată achiziționa terenuri pentru construirea de locuințe direct de la proprietari sau prin achiziții și schimburi de terenuri.

Inițiatorii proiectului susțin, în expunerea de motive a proiectului legislativ, că după restituirile imobilelor și terenurilor din ultimii ani, cele mai multe unități administrativ-teritoriale nu mai au terenuri în intravilan sau în vecinătate, pe care să le poată folosi la construcția de locuințe, conform Legii nr. 15/2003. Mai mult, cererile s-au înmulțit la orașe și au scăzut în mediul rural, iar depopularea acestor zone înseamnă, pentru autoritățile respective, mai puține resurse.

“Autoritățile locale confruntându-se cu aceste situații, înregistrează majorări ale cheltuielilor sociale și de întreținere a instituțiilor publice, precum învățământul, nivel scăzut al utilizării serviciilor și infrastructurii edilitare, concomitent cu un nivel scăzut al veniturilor din agricultură al populației, respectiv la bugetele locale, implicit o majorare consistentă a alocațiilor de la nivel naţional și regional a bugetelor locale”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului.

La articolul 1 al Legii nr. 15/09.01.2003 se adaugă alin. (11):

„(11) În situația în care unitățile administrativ-teritoriale nu dispun de terenuri în domeniul privat al acestora, prin hotărâre de consiliu local al comunei, orașului, municipiului sau sectorului din București, terenurile necesare pot fi dobândite de la terțe persoane prin achiziție, schimburi de teren sau donații. „

Etapele acestor achiziții sunt cele normale: publicitate anunț de intenție, raport de evaluare întocmit de experți autorizați, selecție de oferte.

Alineatul 2 al aceluiași art. 1 se completează astfel:

„(2) Atribuirea terenului se face în folosință gratuită pe durata existenței locuinței proprietate personală, prin hotărâre a consiliului local al comunei, orașului, municipiului sau sectorului din București în care este situat terenul.”

Proiectul este în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată.

Ai nevoie de Legea nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here