Declarații de presă susținute de premierul Ludovic Orban desfășurate în sistem de videoconferință

Declarații de presă susținute de premierul Ludovic Orban desfășurate în sistem de videoconferință#LudovicOrban #Videoconferinta

Publicată de Guvernul României pe Joi, 19 martie 2020

Va rugam acceptati cookie-uri de marketing marketing pentru a vizualiza acest video.

 

Principalele declarații ale Primului Ministru Ludovic Orban:

Am luat măsuri pentru a proteja angajații. Printre cele mai importante sunt:

 • Am decis prin OUG să majorăm plafonul de garantare pentru IMM-uri, în primă fază cu 5 miliarde, cu posibilitatea de a mări cu încă 5 sau chiar până la 15 miliarde a plafonului de garantare. Practic garantăm credite pentru Investiții și pentru Asigurarea capitalului de lucru, dobânda este subenționată în proporție de 100% pentru ambele produse.
  Garanția funcționează pentru 90% din credite, în cazul creditelor de până într-un 1.000.000 sau 80% pentru cele de peste 1.000.000.
 • Am stabilit împreună cu Ministrul Finanțelor să asigurăm rambursarea T.V.A. până în limita sumei de 9 miliarde, pentru a putea permite companiilor să își desfășoare activitatea.
 • Am stabilit ca la rectificare bugetară să asigurăm creșterea bugetului pentru Concediile Medicale. Am găsit la preluarea guvernării întârzieri de până la 1 an.
 • O altă măsură foarte importantă este aceea de asigurare a plății șomajului tehnic prin ANOFM. Multe companii sunt afectate direct sau indirect și multe companii nu au capacitatea pentru a asigura plata salariilor angajaților și există riscul ca angajații să fie dați afară sau să li se suspende contractele de muncă prin forță majoră.
  Decizia este de a plăti 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.
  Am avut în analiză și o măsură activă de susținere a companiilor și pentru plata salariilor, dar am decis să susținem șomajul tehnic în contextul în care ne aflăm, altfel am fi instituit obligația angajaților de a merge la muncă. Pe moment este mult mau utilă plata șomajului tehnic pentru evitarea contactelor sociale.
 • Am luat o măsură importantă de modificare a Codului Penal privitoare la infracțiuniile care se petrec în contexul COVID-19, am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declarații, infracțiunea va fi pedepsită cu închisoarea.
  Am majorat pedepsele pentru zădărnicirea combaterii bolilor, cine nu respectă carantina impusă de autorități, trebuie să știe că li se va întocmi dosar penal.
 • Nu în ultimul rând – este introdusă o nouă infracțiune: omisiunea de a da date. În cazul în care, în cadrul anchetei epidemiologice, cineva nu dă date complete se consideră că este o omisiune și se potate constitui dosar penal.
  Știu că cea mai mare parte a românilor respectă legea, tocmai din acest motiv am decis să îi sancționăm pe cei care riscă sănătatea cetățenilor români.
 • Mesajul este foarte clar, economia trebuie să funcționeze.
 • Am solicitat miniștrilor mobilizare, trebuie să vă spun că am găsit direcțiile de sănătate publică aproape în moarte clinică, am dispus măsuri pentru angajarea de personal, de rezidenți, am crescut și vom crește constant numărul de epidemiologi, și vom crește în continuare numărul acestora.
  Am solicitat ministerului de interne să ia măsuri energice pentru respectarea izolării și carantinei, inclusiv prin echipe mobile de jandarmi, să verifice modul în care se respectă izolarea.
 • Pregătirea spitalelor reprezintă un alt obiectiv major pentru a avea capacitatea, în cazul creșterii numărului de persoane infectate, de tratare în condiții bune.
  Suntem angajați într-un efort prin implicarea tuturor părților care au capacitatea de a obține materiale de protecție.
 • Repet din nou afirmația: stocurile existente prin lege care ar fi trebuit asigurate pentru combaterea unei epidemii erau zero. A trebuit să facem achiziții pentru a asigura stocurile.
 • Au început să vină produse încetul cu încetul, vom dezvolta capacități de producție de companiile românești și vom susține companiile care au capacitatea de a realiza aceste produse.
 • Încheo printr-un nou apel la calm și rațiune. Urmăriți informațiile oficiale, nu vă mai lăsați pradă informațiilor care sunt transmise cu rea intenție de pe diferite canale care nu au alt scop decât să inducă o stare de panică să genereze spaimă. Vom lua măsuri pentru a identifica sursele de FAKE-NEWS.
  Guvernul se consultă permanent cu președintele. Vă doresc sănătate, respectați toate regulile și urmăriți informațiile oficiale care sunt furnizate de autorități.

www.lege5.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here