Institutul Naţional de Sănătate Publică va actualiza săptămânal, în fiecare zi de luni, lista ţărilor pentru care se instituie măsura carantinării şi, în statele în care indicatorul privind noile cazuri de infectare cu Covid-19 este mai mic decât al României, pot fi reluate cursele aeriene. Ultima actualizare a fost făcută pe 6 iulie, când au fost introduse noi țări din Uniunea Europeană (UE) și alte state terțe.

Potrivit Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 36/2020, “criteriul pe baza căruia se face stabilirea țărilor/zonelor de risc epidemiologic ridicat, este reprezentat de rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori, care trebuie să fie mai mare ca cea înregistrată în România, în perioada similară”.

Astfel, cetățenii care vin în România din țări unde rata de îmbolnăvire este cel mult egală cu cea de la noi din țară nu mai sunt nevoite să stea în carantină cele 14 zile. În plus, pentru cei care urmează să participe la evenimente familiale precum naștere, căsătorie, deces sau pentru cei care trebuie să facă diverse tratamente ce nu pot fi amânate, se poate analiza suspendarea temporară a măsurii de carantină.

Conform normelor actuale, cei care călătoresc cu avionul și intră în țara noastră au obligația de a completa o declarație pe propria răspundere, disponibilă și online, pentru reducerea timpului de așteptare în aeroport.

România este în stare de alertă până la data de 16 august 2020.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here