16 Decembrie, 2019

Lista datornicilor la Fisc, publicată după noi reguli. Cum au scăzut plafoanele într-un an?

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a emis un comunicat de presă prin care anunţă modificarea procedurii de publicare a listelor cu obligații fiscale restante, respectiv a plafoanelor sub care cuantumul total al obligaţiilor fiscale restante NU vor mai fi publicate pe site-ul Fiscului.

Potrivit Agenţiei, noile plafoane sunt:

  • 500.000 lei, pentru marii contribuabili;
  • 250.000 lei, pentru contribuabilii mijlocii;
  • 100.000 lei, pentru celelalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere;
  • 15.000 lei, pentru debitorii persoane fizice, altele decât cele din categoria anterioară.

La ora actuală, plafoanele stabilite prin Procedura de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii au următoarele valori:

  • 100.000 lei, în cazul marilor contribuabili;
  • 50.000 lei, în cazul contribuabililor mijlocii;
  • 10.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv persoanele fizice care au obligaţii fiscale restante aferente activităţilor economice desfăşurate independent sau profesiilor libere;
  • 1.500 lei, în cazul persoanelor fizice, altele decât cele din categoria anterioară.

Putem observa o majorare substanţială a valorilor, ce va duce în mod automat la scurtarea listei datornicilor la Fisc. De altfel, aceasta ar fi a doua modificare a plafoanelor, după publicarea reglementărilor în Monitorul Oficial în urmă cu un an, pe 3 februarie 2016. Prima majorare a fost adusă de Ordinul ANAF nr. 1164/2016, la 2 luni după intrarea în vigoare a Procedurii. 

lista datornici anaf 2017

Ai nevoie de Procedura de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu