Un proiect de lege aflat în dezbatere la Senat prevede ca proprietarii blocurilor care vor să îşi reabiliteze clădirile cu credit bancar să fie ajutaţi să înlocuiască şi lifturile vechi din imobile, sau să pună pe acoperişuri panouri solare, pentru reducerea cheltuielilor cu încălzirea.

În expunerea de motive a propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 69/2010 privind reabilitarea termică a clădirilor de locuit cu finanţare prin credite bancare cu garanţie guvernamentală, se argumentează că în ţara noastră sunt aproximativ 35.000 de lifturi, iar peste 90% dintre acestea au durata de viaţă depăşită. Înlocuirea unui singur lift vechi ar costa asociaţiile de proprietari peste 20.000 de euro.

Iniţiativa legislativă pune şi problema proprietarilor cu venituri reduse, care nu ar putea face faţă unor cheltuieli suplimentare pentru reamenajarea blocurilor, astfel că lucrările ar putea fi blocate, în multe cazuri, deoarece este nevoie de votul majorităţii pentru a le demara:

Prezenta propunere legislativă instituie o măsură de finanţare din fondurile aprobate anual cu această destinaţie în bugetele locale, pentru acoperirea contribuţiilor proprietarilor clădirilor de locuit din categoria persoanelor dezavantajate, în limita cotei-părţi ce le revine din valoarea totală a cheltuielilor cu lucrările principale şi accesorii, proporţional cu cota-parte indiviză deţinută de fiecare proprietar din proprietatea comună.

Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 69/2010 privind reabilitarea termică a clădirilor de locuit cu finanţare prin credite bancare cu garanţie guvernamentală  prevede modificarea şi completarea a trei articole, unul dintre ele referindu-se la persoanele dezavantajate care ar beneficia de scutirea plăţii pentru astfel de lucrări la bloc:

  • persoanele cu dizabilităţi sau membri ai familiilor care au în întreţinere persoane cu dizabilităţi şi care locuiesc împreună;
  • veterani, persoane persecutate politic, foşti prizonieri de război;
  • pensionari care au avut în ultimele 3 luni venituri medii nete lunare sub salariul mediu net pe economie;
  • persoane singure sau familii care au avut, de asemenea, în ultimele 3 luni, venitul mediu lunar pe persoană, sub câştigul salarial mediu net pe economie.

Proiectul de lege va fi dezbătut mai întâi în Senat, care este prima cameră sesizată.  

Ai nevoie de OUG nr. 69/2010 privind reabilitarea termică a clădirilor de locuit? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here