16 August, 2017

Liber pe 2 decembrie pentru angajaţii statului. Când se recuperează?

Guvernul a decis, în urmă cu puţin timp, ca 2 decembrie (vineri) să fie declarată zi nelucrătoare pentru salariaţii din sectorul public, în condiţiile in care săptămână viitoare sunt două zile libere legale consecutive – Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României – despărţite de weekend de aceasta. Însă activitatea va fi recuperată, fie pe 17 decembrie (sâmbătă), fie prin prelungirea timpului zilnic de lucru până la 16 decembrie.

Potrivit hotărârii de guvern adoptate, această zi liberă nu este valabilă pentru locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii. Mai mult, dispoziţiile nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în data de 2 decembrie 2016 şi nici participanţilor în aceste procese.

Din punct de vedere financiar şi fiscal, actul normativ mai prevede şi faptul că operaţiunile de încasări prin virament în relaţia cu instituţiile de credit, inclusiv încasările efectuate prin intermediul contului tranzitoriu se înregistrează în contabilitatea unităţilor trezoreriei statului cu data de 2 decembrie 2016.

Dobânzile calculate la disponibilitățile păstrate în contul curent general al trezoreriei statului, pentru care, potrivit reglementărilor legale în vigoare există obligația acordării de dobânzi, aferente lunii noiembrie 2016, se înregistrează în conturile corespunzătoare cu data de 2 decembrie 2016.

În ziua de 2 decembrie 2016, se efectuează prin centrala Ministerului Finanțelor Publice operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de Resurse Proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

Nu în ultimul rând, prin ordin emis de Ministerul Finanțelor Publice poate fi stabilită și desfășurarea altor operațiuni prin Trezoreria Statului.

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu