Legea nr. 183/2020 privind modificarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice a fost publicată în Monitorul Oficial şi intră în vigoare la 22 august.

“Dacă victima nu are avocat, i se va acorda asistență juridică din oficiu”, prevede noua lege, pe când Legea nr. 217/2003, prevede că victima violenței domestice are dreptul “la consiliere și asistență juridică gratuită, în condițiile legii”.

 Legea mai prevede că asistența juridică a persoanei care solicită ordinul de protecție este obligatorie.

Cererea privind emiterea ordinului de protecție se întocmește potrivit formularului. 

O altă noutate adusă de Legea nr. 183/2020 este creșterea pedepselor pentru cei ce încalcă ordinul de protecție. Până acum legea prevedea cel mult un an de închisoare.

Din 22 august, când intră în vigoare prezenta lege, încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecție provizoriu constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here