În ședința Guvernului din 16 februarie 2024, s-a aprobat Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 24/2016 privind organizarea și desfăşurarea activităţii de neutralizare a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman.

Scopul principal al acestui act normativ este aducerea la zi a legislației naționale în concordanță cu cerințele Uniunii Europene, în special în ceea ce privește ajutoarele de stat în domeniile agricol și forestier, precum și în zonele rurale.

Această măsură creează și baza legală necesară pentru stabilirea normelor metodologice de aplicare a regulilor din OG nr. 24/2016, care să cuprindă inclusiv categoriile de servicii pentru desfășurarea activității de neutralizare a animalelor moarte pentru care se acordă sprijin financiar, în conformitate cu Orientările UE.

Aceste măsuri vizează reglementarea condițiilor sanitar-veterinare și de mediu pentru funcționarea unităților implicate în procesul de creștere, producție, depozitar, procesare și comercializare a produselor de origine animală, precum și neutralizarea și transportul subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman în caz de epizotii.

De asemenea, se prevăd și resursele financiare necesare pentru autoritățile locale pentru a asigura neutralizarea animalelor moarte de la crescătorii individuali de animale, inclusiv cheltuielile eligibile. Astfel, se va stabili cuantumul sprijinului financiar și modul de organizare a acestuia, facilitând un cadru coerent și eficient pentru toți actorii implicați în industria zootehnică și a produselor de origine animală din România.

Vezi aici OG 24/2016

Vezi aici alte articole despre produse de origine animala

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here