Ministerul de interne modifică trei legi care ţin de azil, migraţie şi angajarea în România a cetăţenilor străini, simplificând procedurile birocratice care privesc activităţile comerciale desfăşurate de străinii din ţara noastră, dar şi pe cele privind accesul acestora pe piaţa muncii din România.
Modificările legislative vizează OUG nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, Legea nr. 122/2006 privind azilul în România şi OG nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României și pentru modificarea și completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România.
Referitor la regimul străinilor încadraţi în muncă, în România, se stabilesc drepturile de a ocupa un loc de muncă cu timp parţial, de 4 ore pe zi, se detaliază condiţiile de acordare a avizului de angajare pentru lucrătorii sezonieri şi se elimină cerința autorizării dintre condițiile pentru obținerea avizului de detașare, având în vedere că în unele cazuri, obținerea autorizării se poate realiza numai după intrarea străinului pe teritoriul României. De asemenea, se introduce posibilitatea prezentării unei asigurări de sănătate pentru străinii aflaţi la prima prelungire a dreptului de şedere.
În privinţa celor care au afaceri în ţara noastră şi drept de şedere temporar, ministerul de Interne clarifică emiterea avizului de specialitate pe planul de afaceri al investitorilor străini şi micşorează cuantumul investiţiei şi al locurilor de muncă necesare pentru planul de afaceri. Totodată, li se dă afaceriştilor străini posibilitatea prezentării unei scrisori de confort de la o bancă din România, pentru a arăta disponibilităţile financiare.
Ordonanţa de guvern care priveşte atât încadrarea în muncă a străinilor din România, cât şi interzicerea sau întreruperea şederii lor, din diferite motive surprinde cele mai multe modificări. Practic, se modifică dispoziţiile privind interdicția de intrare pentru străinii care prezintă risc de sustragere și au ședere ilegală mai mică de 30 de zile, se stabilesc alte reguli pentru cei care au decizie de returnare cu termen de plecare voluntară, dar despre care se cunoaşte că nu vor putea pleca şi de asemenea, se clarifică aspectele care ţin de suportarea cheltuielilor de traduceri şi de returnare.
De exemplu, la art. 144, alineatul (1) al Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 421 din 5 iunie 2008, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și va avea următorul cuprins:
„(1) Cheltuielile ocazionate de transportul internațional necesar executării măsurilor de îndepărtare de pe teritoriul României a străinilor care dispun de mijloace financiare, se suportă de către aceștia, cu condiția ca, după achitarea acestor cheltuieli, să le rămână o sumă echivalentă cu minimum 50 de euro, necesară acoperirii cheltuielilor proprii pe timpul îndepărtării.”
Proiectul legislativ a fost postat pe pagina de internet a ministerului de interne, pe 31 martie, pentru 20 de zile, timp în care se pot trimite propuneri, sugestii şi opinii.
(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.