Sistemul de TVA la încasare reprezintă unul dintre cele mai problematice paliere fiscale, a cărui modalitate de aplicare pe situaţii reale dă naştere la multiple semne de întrebare.
În acest context, Legestart.ro, în colaborare cu Librăria Indaco, recomandă un material dedicat acestui subiect – „Ghidul sistemului de TVA la încasare”, realizat de echipa Benta Consult. Această lucrare urmăreşte situațiile relevante din punctul de vedere al TVA la încasare, aplicabile din 2013, așa cum rezultă din reglementările adoptate de Codul Fiscal și prin normele de aplicare.
În continuare vă prezentăm un extras din materialul „Ghidul sistemului de TVA la încasare”, pentru a vă oferi o viziune de ansamblu asupra utilităţii şi importanţei informaţiilor incluse în lucrare.
„6. Reguli aplicabile pentru facturi emise înainte de ieşirea din sistem
Atât la ieşirea din sistemul de TVA la încasare, când sunt emise facturi atât cu exigibilitatea la încasare, cât şi cu exigibilitatea la factură, se pune problema determinării valorii dintr-o factură supusă TVA la încasare, când o plată nu acoperă integral mai multe facturi emise, atât cu sistem de TVA la încasare, cât şi cu exigibilitatea normală la factură.
Practic, şi în acest caz trebuie identificată ordinea de stingere a facturilor, respectiv, pentru facturile parţial emise de către persoana impozabilă înainte de ieşirea din sistemul TVA la încasare, care nu au fost încasate integral înainte de ieşirea din sistem, orice sumă încasată/plătită după ieşirea furnizorului/prestatorului din sistemul TVA la încasare se atribuie mai întâi părţii din factură neîncasate/neplătite până la ieşirea din sistem, atât la furnizor, cât şi la beneficiar.
Observăm în acest caz că stingerea facturilor se face în ordine cronologică, achitându-se întâi facturile emise anterior prin sistemul TVA la încasare şi ulterior cele cu exigibilitatea normală.
Exemplu: Presupunem că SC X SRL, persoană juridică română, iese din sistemul de TVA la încasare, la data de 31 decembrie 2013. Aceasta efectuează livrări de mărfuri către SC Y SRL, după cum urmează:
– în decembrie 2013, suma de 1.000 lei plus TVA – cu TVA la încasare;
– în ianuarie 2014, suma de 1.000 lei plus TVA – cu TVA la exigibilitatea normală, la emiterea facturii
Societatea încasează în 10.02.2014 suma de 1.500 lei
Înregistrări contabile:
* Emitere factură de livrări de mărfuri în decembrie 2013:
– 4111 „Clienţi” = 707 „Venituri din vânzarea mărfurilor” cu suma de 1.000 lei
– 4111 „Clienţi” = 4428 „TVA neexigibilă” cu suma de 240 lei.”
Pentru a afla mai multe informaţii despre această lucrare, recomandată de Legestart.ro, vă invităm să accesaţi pagina de internet dedicată pe Librăria Indaco!