Legestart Magazine este revista în format digital, cu apariţie lunară gratuită, a portalului de informare legislativă Legestart.ro. Publicaţia apare lunar şi cuprinde informaţii de interes general, destinate atât publicului larg, cât şi specialiştilor, în cel de-al 8-lea număr fiind incluse următoarele materiale:

  • Concediul de odihnă în România
  • Cu maşina în service – dreptul de a asista la reparaţiile auto
  • Liber la încheierea de contracte de asigurări sociale!
  • Greşeli în actele de stare civilă? Iată cum le corectăm
  • Cine poate obţine cetăţenia română la cerere?
  • Contract de împrumut (model)

Legestart Magazine poate fi accesată şi consultată gratuit online în caseta de mai jos (recomandăm modul Full Screen pentru o lectură uşoară, prin apăsarea butonului  [ ] vizibil, în colţul din dreapta-jos, la mutarea cursorului în centrul casetei) sau descărcată în format PDF de AICI.

 

Extrase din numărul 8 Legestart Magazine (mai 2017)

Concediul de odihnă în România

“ Având în vedere apropiatele sărbători de 1 iunie şi Rusalii, este cunoscut faptul că majoritatea românilor beneficiază de zile libere, dar alții, mai norocoși, unesc aceste zile libere plătite cu un concediu de odihnă anual binemeritat. Motiv pentru care, în prezentul articol mi-am propus să prezint câteva aspecte ce pot prezenta interes în legătură cu concediul de odihnă anual al salariaților.

Art. 144-151 din Codul muncii reprezintă sediul materiei, adică locul unde trebuie să ne uităm când suntem interesați de legislația privind concediul de odihnă anual. Deși dreptul la concediu de odihnă anual este un drept fundamental al oricărui salariat din România, există puține informații clare în mintea salariaților referitor la acest tip de concediu, dar în cadrul acestui articol, parcurgând textele legale în materie amintite, cei interesați de acest subiect, vor descoperi multe informații utile.”

Cu maşina în service – dreptul de a asista la reparaţiile auto

“ În cazul în care sunteţi proprietarul unei maşini şi ajungeţi cu ea într-un service auto, aveţi dreptul legal de a asista la reparaţiile acesteia, într-un spaţiu special amenajat de unde veţi vizualiza – direct sau prin intermediul unei camere video – intervenţiile executate de angajaţi asupra autovehicului.

Măsura este reglementată prin Ordonanţa Guvernului nr. 82/2000 privind autorizarea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de reparaţii, de reglare, de modificări constructive, de reconstrucţie a vehiculelor rutiere, precum şi de dezmembrare a vehiculelor scoase din uz.”

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here