Legestart Magazine este revista în format digital, cu apariţie lunară gratuită, a portalului de informare legislativă Legestart.ro. Publicaţia apare lunar în data de 15 şi cuprinde informaţii de interes general, destinate atât publicului larg, cât şi specialiştilor, în cel de-al patrulea număr fiind incluse următoarele materiale:

 • Totul despre zilele libere, la sfârşit de 2016 şi început de 2017
 • Cartea de identitate a maşinii a fost pierdută. Cum procedez?
 • Ce condiţii de muncă trebuie să asigure angajatorii iarna?
 • Poveşti la gura sobei: Taxe şi impozite în alte vremuri
 • Cadouri riscante? Atenţie la jucăriile cumpărate de Crăciun!
 • Tradiţii de Crăciun din jurul lumii…mai mult sau mai puţin ciudate

Legestart Magazine poate fi accesată şi consultată gratuit online în caseta de mai jos (recomandăm modul Full Screen pentru o lectură uşoară, prin apăsarea butonului  [ ] vizibil, în colţul din dreapta-jos, la mutarea cursorului în centrul casetei) sau descărcată în format PDF de AICI

 

 

Extrase din numărul 4 Legestart Magazine (decembrie 2016)

Totul despre zilele libere, la sfârşit de 2016 şi început de 2017

„În această listă se remarcă două noi zile libere adăugate anul acesta, ce se vor respecta începând din 2017, respectiv cea de 24 ianuarie şi Ziua Copilului, sărbătorită pe 1 iunie. Menţionăm şi faptul că, în urma unul calcul realizat pe calendarul 2017, dintr-un total de 14 zile de sărbătoare în care nu se lucrează, 11 vor pica în timpul săptămânii şi 3 în weekend. Situaţia este mai bună decât cea din 2016, când am avut 12 zile de sărbătoare dintre care 7 în timpul săptămânii şi 5 în weekend. […]

 

Potrivit art. 142 alin. 1 din Codul muncii, salariaţilor care lucrează în unităţile prevăzute la art. 140, precum şi la locurile de muncă prevăzute la art. 141 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.”

Ce condiţii de muncă trebuie să asigure angajatorii iarna?

„Astfel, iarna, în perioadele cu temperaturi scăzute extreme, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber:

 • distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoană/schimb;
 • acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător;
 • asigurarea echipamentului individual de protecţie.

Angajatorii care NU pot asigura aceste condiţii vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri:

 • reducerea duratei zilei de lucru;
 • întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale. 

ATENŢIE! Aceste măsuri se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.”

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here